Folktandvården Stockholm överväger att slopa bonus

Efter kritiken 29 maj 2015
Dela artikeln
Fem tandläkare inom folktandvården i Stockholms län har fått bonusar på 100 000 kronor vardera på ett år. Nästa vecka kommer folktandvårdens vd att diskutera bonussystemet med ledningen.

Hälften av Folktandvården Stockholms runt 700 tandläkare får en bonus utöver sin lön. Den genomsnittliga summan är 10 000 kronor på ett år, berättar Ann-Charlotte Frank Lindgren, verkställande direktör på Folktandvården Stockholms län AB.

Men fem tandläkare får var sin bonus på 100 000 kronor per år.

Tror du inte att det kan bidra till att tandläkare gör onödiga åtgärder eller överskattar omfattningen av åtgärder när de rapporterar till Försäkringskassan?

– Det är en förutsättning för att få bonus att de följer reglerna för debiteringen. När någon ligger högt går vi in och kvalitetsgranskar deras journaler. De som har fått höga bonusar har inte feldebiterat mer än andra, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren.

– Det ska löna sig att vara duktig. De som får stora bonusar jobbar väldigt processinriktat och effektivt. De gör kanske mycket protetik och är bra på det.

Under de senaste dagarna har Folktandvården Stockholms bonussystem fått mycket kritik i TV.

– Jag kommer att diskutera frågan med ledningen nästa vecka, förmodligen redan på måndag.

– Är det så att kunderna eller politikerna uppfattar bonussystemet som oroväckande får vi överväga att ta bort det, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch