Folktandvården vill satsa mer på frisktandvård
Richard G Watt, professor i samhällsodontologi i England talade vid ett seminarium om framtidens tandvård i Stockholm. Richard G Watt, professor i samhällsodontologi i England talade vid ett seminarium om framtidens tandvård i Stockholm.

Folktandvården vill satsa mer på frisktandvård

21 mar 2014
Dela artikeln
Sverige har Europas kanske bästa tandhälsa generellt sett. Men skillnaden i tandhälsa mellan olika samhällsgrupper är större i Sverige än i flera andra länder.

Det sa Richard G Watt, professor i samhällsodontologi vid University College London, när han talade på ett seminarium om framtidens tandvård som Folktandvården höll i Stockholm i går, torsdag.

På seminariet, där en rad lokalpolitiker från runt om i landet deltog, berättade också Birgitta Haglund från Folktandvården i Värmland om deras goda erfarenheter av frisktandvårdsavtal, framför allt för unga vuxna.

Totalt i landet hade vid årsskiftet knappt 563 000 personer tecknat friskvårdsavtal med folktandvården.

Representanter från folktandvården argumenterade på seminariet för att frisktandvård ska omfattas av högkostnadsskyddet, vilket det inte gör i dag.

Foton/Illustrationer: Text och foto: Örjan Björklund

Dela artikeln
Taggar:
  1. Kommentar från Ajla Kurtagic 25 mars 2014:

    Nej, sk. Frisktandvård dvs. ett avtal där patienten binds i 3 år att betala till Folktandvården ska inte omfattas av högkostnadsskyddet. Att man ska attrahera fler kunder och få dem att skriva under ett 3-årigt långt betalningsansvarigt avtal, ska inte bekostas med våra skattepengar, dvs. den allmäna tandvårdsfösäkringen.

    Patienterna kallas inte årligen till undersökning, utan med 1,5 års mellanrum, samt man kallas ofta till tandhygienist och inte till tandläkare, de första kostar mindre i timmintäkt..
    På utvecklingssamtal/lönesamtal tas upp frågan hur många Frisktandvårdsavtal man har ”sålt”. Nej, sådan verksamhet ska inte bekostas av våra skattemedel.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch