Förbundet lanserar webbtest inför kunskapsprovet
Tandläkarnas kunskapsplattform, TAK, innehåller tester och kunskapsbanker för olika områden. I dagsläget kariologi, parodontologi, pedodonti, radiologi, farmakologi och tandvårdens organisation. Foto: Colourbox

Förbundet lanserar webbtest inför kunskapsprovet

Legitimation 10 jul 2019
Dela artikeln
Nu finns en webbaserad utbildning för den som vill förbereda sig för kunskapsprovet för tandläkare med utbildning från länder utanför EU/EES.

Den sista juni lanserades ”Tandläkarnas kunskapsplattform”, eller TAK. Här kan man testa sina kunskaper inom olika områden och se vad man behöver läsa på. För varje testämne finns information i form av till exempel filmer, text, bilder och länkar. Man ska kunna hitta det man behöver samlat på en plats.

Projektet är ett samarbete mellan SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Sveriges Tandläkarförbund. SKL står för finansieringen med hjälp av en miljon kronor som de fick år 2018 i så kallade främjandemedel för att förbättra vägen till en svensk legitimation. De vill att pengarna ska få största möjliga nytta, och med en webbaserad utbildning hoppas man nå så många som möjligt.

Cariologi och tandvårdens organisation

En testgrupp med 15 utländska tandläkare i olika åldrar, med olika bakgrunder och erfarenheter och med varierande språkkunskaper, har fått komma med synpunkter och testa utbildningen varefter den har vuxit fram.

– Testgruppen ville prioritera kariologi, parodontologi, pedodonti, radiologi, farmakologi och tandvårdens organisation. Det är de testämnen som finns nu från start. Sedan har vi tänkt att man ska fylla på med information för alla ämnesområden, säger Hans Sandberg, projektledare för satsningen.

När man klarat av alla frågeomgångar inom ett testområde gör man en själv­examination. I webbplattformen syns de olika områdena som rutor, och när examinationen inom ett område har klarats av blir motsvarande ruta grönfärgad.

Ingen garanti för kunskapsprovet

Hans Sandberg tror att man med goda förkunskaper kan behöva lägga mellan två och fem timmars arbete på varje ämne. Han påpekar dock att det är viktigt att ha med sig att utbildningen inte är någon garanti för att man sedan klarar kunskapsprovet.

– Det är ungefär som en körlektion. Det är inte säkert att man klarar uppkörningen. Kunskapsprovet baseras på KI:s utbildning, men deras sätt behöver inte vara det enda rätta. När det till exempel finns kunskapsluckor har de valt en metod, men det finns flera sätt att göra på om det saknas evidens. Det behöver speglas i webbutbildningen.

Webbplatsen har byggts i samarbete med institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

– Vi har också en tanke att utbildningen, när den är uppbyggd för alla ämnesområden, ska kunna användas för kontinuerlig fortbildning för tandläkare.

Om TAK

Målet med Tandläkarnas kunskapsplattform, TAK är att ge kunskap i hur vi tänker, ser på och bedriver tandvård i Sverige. Plattformen ska kontinuerligt utökas för att till slut täcka de odontologiska ämnena plus organisation/struktur av Tandvårdssverige.

TAK är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Sveriges Tandläkarförbund och Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

Läs mer om TAK på Sveriges tandläkarförbunds webbplats

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch