Före high speed
Tandläkarborren bygger på samma princip som Arkimedes skruv. Foto: Janet Suslick

Före high speed

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR 7 maj 2021
Dela artikeln
Det vanligaste sättet att bli av med tandvärk förr var att dra ut tanden, men efterhand hittade tandläkare på fiffiga sätt att rädda tänder.

Denna borr bygger på samma princip som Arkimedes skruv, som har funnits sedan antiken.

Genom att veva på en spiral kan man få vatten att ”rinna uppåt” ur en brunn. På samma sätt började snickare borra hål i trä. Steget därifrån till att ta bort karies ur tänder var inte så långt.

– Borren sattes i munnen på patienten och man snurrade fram och tillbaka. Problemet var att det tog lång tid, och därför ersattes denna typ av borr snabbt när trampborren nådde Sverige 1871, berättar Lars Frithiof, som är aktiv i arbetsgruppen på Svenska Tandläkare-Sällskapets museum i Kista utanför Stockholm.

Borren är ett av över 10 000 föremål i Tandläkare-Sällskapets samlingar.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tandläkarkonsten förr"

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch