Förlikning mellan tandläkare och Wasa Kredit

21 feb 2013
Dela artikeln
15 tandläkare stämde finansbolaget Wasa Kredit för att de tvingades betala för väntrumstelevision som skulle vara gratis. Nu har de nått förlikning och målet läggs ned.

Hundratals tandläkare blev lurade att tro att de skulle få väntrumstelevision gratis. Företaget som hade lovat dem det lades ned, men finansbolagen tvingade dem att varje månad fortsätta betala för teveskärmar som ingick i avtalet.

Procast Media drev Dentvision, en televisionskanal för väntrum. Företaget gick i konkurs i mars 2011.

Procast Media hamnade på obestånd redan 2010. Hundratals tandläkare tvingades sedan att betala dyra månadshyror till finansbolag för monitorer och utrustning. Utrustningen skulle enligt avtal subventioneras till 100 procent av Procast Media, men ersättningen började utebli.

Gratis blev dyrt

Procast Medias kunder lovades gratis väntrumstelevision, men de skrev på två olika avtal. Det ena var ett hyresavtal och det andra ett subventionsavtal.

Utrustningen finansierades via finansbolag, i de flesta fall Wasa Kredit. Kunderna skulle betala månadshyra för skärmarna. För de flesta mottagningar rörde det sig om nästan 2 000 kronor i månaden per skärm i sammanlagt fyra år, men avtalen varierade.

Procast Media skulle enligt avtal subventionera hela hyreskostnaden för rätten att använda kanalen för sändningar. Det gick bra till en början, men efterhand uteblev pengarna. Trots det tvingade Wasa Kredit kunderna att betala hyran till avtalstiden löpte ut.

Stämde Wasa Kredit

Därför stämde 15 tandvårdskliniker Wasa Kredit med hjälp av Christina Malm, advokat på Bergh & Co. De ville att Wasa Kredit skulle riva upp avtalen och dessutom betala tillbaka pengarna som Procast Media lovade ersätta.

Nu efter två möten mellan parterna blir det förlikning istället för process. Läs mer i Tandläkartidningen nummer 3 2013.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
 1. Kommentar från Nazila Fatemi 22 februari 2013:

  Jag är en tandläkare som drabbades också av Wasakredit + Dentivision,
  finns det ngr andra tandläkare som vill stämma Wasa kredit, tillsammans med mig?
  kontakta gärna mig.
  Min mail adress får ni från tdl.förbundet.

  • Kommentar från Anders Berg 22 februari 2013:

   Har ringt och pratat med Privattandläkarföreningens jurist samt Juristen i Sthlm Christina Malm på Juristbyrån Berg&CO. De får inte företräda några fler med samma ärende mot Wasa. Ny Jurist måste kontaktas. Vad jag kunde förstå dock är att det kan löna sig att dra detta vidare om vi blir fler.Tänker höra mig för bland NV Skånes Tandläkare hur många av de som sitter med samma goa avtal. Det finns nog många fler men en del av dessa finns dock i Praktikertjänst, och det blir ju i så fall inte aktuellt med dem, vad jag kan förstå. Verkar inte troligt att vare sig TDL förbundet eller Privat Tdl Föreningen kommer att ta i detta heller???????
   Hoppas på uppslutning. Anders Berg Helsingborg

   • Kommentar från Ulf Carlsten, Michael Tojzner 1 april 2013:

    Vi är två privattandläkare i Malmö som är mycket intresserade av att föra detta vidare. Ni får gärna kontakta oss.
    Ulf Carlsten

   • Kommentar från Urban Knutsson 24 maj 2013:

    Hej, jag är privat ÖNH specialist. Har samma situation som Er avseende Provast Media och Wasa Kredit upplägget. Driver Ni ärendet vidare mot Wasa Kredit är jag nog intresserad att hänga på.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch