Försäkringskassan svarar på kritik
Försäkringskassan blir bättre och bättre på att göra kontroller där de behövs, säger Anna-Lena Rosendahl, myndighetens kundansvariga för partner inom tandvården.

Försäkringskassan svarar på kritik

4 feb 2013
Dela artikeln
Försäkringskassans återkoppling till tandläkare kommer att bli bättre under 2013. Det lovar Anna-Lena Rosendahl, kundansvarig för Försäkringskassans partner inom tandvården.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) riktade skarp kritik mot Försäkringskassan i en rapport i slutet av 2011. Bland annat var Försäkringskassan för dålig på att återkoppla resultaten av efterhandskontrollerna till vårdgivare, enligt ISF.

ISF ansåg också att Försäkringskassan behöver bli bättre på att kontrollera att utbetalningarna från tandvårdsstödet blir rätt.

ISF var kritisk mot att det inte fanns någon heltäckande kunskap om vilka delar av tandvårdsstödet eller vilka grupper av vårdgivare eller tandläkare som hade hög risk för fel, trots att mer än 100 000 patientbesök kontrollerades varje år sedan tandvårdsstödet infördes den 1 juli 2008. Bland annat ansåg ISF att Försäkringskassan måste satsa mer på att:

* söka i registret efter tecken på överutnyttjande (”data mining”)

* göra slumpmässiga efterhandskontroller av ersättningsperioder

* förhindra höga felaktiga belopp.

Har kritiken lett till förbättringar? Läs mer i en intervju med Anna-Lena Rosendahl Tandläkartidningen nummer 2 2013 eller i Tandläkartidningen+.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Michael Melanson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch