Försäkringskassan: tre procent blir fel
Försäkringskassan har gjort 4 763 efterhandskontroller som motsvarar ersättningsperioder för lika många patienter. Foto: Försäkringskassan

Försäkringskassan: tre procent blir fel

Rapport 27 feb 2015
Dela artikeln
Försäkringskassan har betalat ut tandvårdsstöd på felaktiga grunder till drygt tre procent av tandvårdsåtgärderna som har ingått i en stor granskning som myndigheten har gjort.

Omfattningen av felaktiga utbetalningar inom det statliga tandvårdsstödet redovisas i Försäkringskassans rapport Efterhandskontroller inom tandvården, som i dag. fredag, presenterades för Socialdepartementet.

Försäkringskassan har gjort 4 763 efterhandskontroller som motsvarar ersättningsperioder för lika många patienter. Sammanlagt har Försäkringskassan tittat på nästan 61 000 tandvårdsåtgärder som har utförts på dessa patienter.

Myndigheten har krävt tillbaka tandvårdsstöd för 3,4 procent av åtgärderna (knappt 2 100 stycken). Uttryckt i pengar handlar det om sammanlagt 1,4 miljoner kronor.

Sammanlagt har Försäkringskassan betalat ut mellan 104 och 179 miljoner kronor för mycket i tandvårdsstöd för all tandvård som har utförts på ett år med hjälp av stödet, enligt myndigheten.

Av mottagningarna som ingick i kontrollen fick drygt en fjärdedel återkrav, men de flesta av återkraven var på mindre än 1 000 kronor.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch