Försäljningsstopp för tandblekningspenna
Illustration: Colourbox

Försäljningsstopp för tandblekningspenna

Granskning 19 feb 2021
Dela artikeln
En tandblekningsprodukt har fått underkänt av Läkemedelsverket på grund av att svensk märkning saknas på innerförpackningen.

Tandläkartidningen har rapporterat om en tidigare granskning av tandblekningsprodukter då Läkemedelsverket hittade brister i form av felaktig märkning, bristande information eller produkter med för hög väteperoxidhalt.

Vid Läkemedelsverket undersökte myndigheten 20 olika kosmetiska produkter som säljs på den svenska marknaden via webbutiker. Den tandblekningsprodukt, Swiss clinic teeth whitening pen, som kontrollerades visade sig ha bristande märkning, och har nu slutat säljas tills detta är åtgärdat.

På ytterförpackningen fanns en svensk översättning av vad produkten ska användas till, men det saknades på själva pennan.

– Alla produkter ska ha funktionen översatt till svenska. Vissa självklara fall som mascara och lipstick kan dock tillåtas. När produkter saknar svensk text finns risk att produkten används fel vilket kan leda till risker för hälsan, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef, Enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika vid Läkemedelsverket.

Den aktuella pennans förpackningsmodell påminner om sminkprodukter, men regeln om svensk märkning finns oberoende av vilken form produkten kommer i.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch