Försämrad syn en ökad risk för äldre tandläkare
"Dentalt arbete är ett precisionsarbete som kräver god synskärpa", skriver Arbetsmiljöverket. Foto: Colourbox. "Dentalt arbete är ett precisionsarbete som kräver god synskärpa", skriver Arbetsmiljöverket. Foto: Colourbox.

Försämrad syn en ökad risk för äldre tandläkare

23 nov 2012
Dela artikeln
Försämrad syn ökar risken för belastningsbesvär, felbehandling och stress hos äldre tandläkare. Det skriver Arbetsmiljöverket i en ny kunskapsöversikt om syn och belysning för äldre i arbetslivet.

Tandläkare är ett av sex yrken som Arbetsmiljöverket nämner särskilt i rapporten. Så här skriver myndigheten:

”Dentalt arbete är ett precisionsarbete som kräver god synskärpa och gott kontrastseende för att utföra korrekta åtgärder på tandytor. Patientens placering medför ofta kraftigt böjd nacke för att minska ett relativt långt synavstånd till munhålan och för det precisionsarbete som krävs. Det är rimligt att anta att försämrad synskärpa och kontrastseende ökar risken för belastningsbesvär, felbehandling och därmed stressnivå för tandläkaren. En ytterligare svårighet vid stigande ålder är de varierande synavstånd som förekommer till munhåla, instrumentbord, visuell kommunikation med tandsköterska och kollegor som … stannar till i dörren för t ex rådfrågning.”

Läs rapporten Syn och belysning för äldre i arbetslivet här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
  1. Kommentar från Staffan Lindholm 23 november 2012:

    Luppar.

  2. Kommentar från mikael larsson 26 november 2012:

    en intressant rapport från arbetsmiljöverket som har ett outtalat syfte bestående i att skapa publicitet och att rättfärdiga verksamheten samt att skapa utrymme till anslag i kommande budgetäskande . om jag däremot som arbetsgivare vill ha formell assistans i ett arbetsmiljöärende så är min erfarenhet att arbetsmiljöverkets intresse och ambition på en låg nivå . alla seriösa tandläkare torde redan idag använda förstorande luppar , vilket med marginal löser brister i synskärpa och ljus .

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch