Annons

Annons

Forskare och entreprenör

Ulrica Almhöjd forskar om karies. Nu har hon också blivit entreprenör – och har vunnit pris för det.

– Forskare bör tänka mer som entreprenörer, säger Ulrica Almhöjd.
Hon jobbar halvtid som doktorand vid Sahlgrenska akademins institution för odontologi och forskar i kariologi med professor Peter Lingström som handledare.
Förra året deltog hon i mentorprogrammet Mentor4Research – och det fick oväntade konsekvenser.
Hon parades ihop med en konsult i affärsutveckling, Håkan Nyberg, och fick stöd att kommersialisera forskning.
– Jag forskar om kariesdetektion på människor, men min mentor, som har erfarenhet av produkter inom veterinärmedicin, tyckte att det skulle vara lättare att lansera produkter för djur. Själv hade jag aldrig kommit på tanken, säger Ulrica Almhöjd.
Det blev ett stort hopp från kariesforskning på människor till produkter mot parodontit på djur.
– Min mentor såg att jag var villig att jobba och drev mig jättehårt, säger Ulrica och skrattar.
60 forskare deltog i mentorprogrammet. Ulrica valdes ut som vinnare och fick ett forskningsstipendium på 100 000 kronor i höstas.

Testas på hundar

En produkt som motverkar parodontit på hundar testas nu på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg. Testperioden pågår året ut.
Produkten är antibakteriell och hjälper till vid den mekaniska rengöringen av tandköttsfickor.
Hundar över fem år drabbas ofta av parodontal sjukdom. I dag behandlar veterinärer parodontit på hundar genom att extrahera eller göra rent med ultraljud när djuret ligger nedsövd.
– Två nedsövningar per år anses acceptabelt, men när inte det räcker extraheras tänderna i alla fall. Förhoppningen är att produkten kan användas som komplement till ultraljud för att minska antalet nedsövningar.

Våga överskrida gränser

Ulrica Almhöjd rekommenderar mentorprogrammet för tandläkare som forskar.
– Det är nyttigt att se din forskning som en marknadsutvecklare ser den. Du får också ett nätverk inom näringslivet. Men det roligaste är nog ändå att få träffa forskare från så många olika discipliner.
Hon förespråkar tvärvetenskaplig forskning.
– Det går att få ut många bra produkter om man vågar överskrida gränserna. Man kommer snabbare fram med människor som har olika bakgrunder och kompetenser, säger Ulrica Almhöjd, som själv är kemist i botten.
Då hittar man nya infallsvinklar och oväntade affärsidéer kan utvecklas.

Bygg broar

Hon råder också forskare att bygga broar till näringslivet så tidigt som möjligt.
– Det finns massor med fördelar med att ha en fot in i industrin. Det blir tydligare varför man forskar. Det är roligare att hålla på om man vet vart det leder, säger hon.
Hon tror även att det finns ett behov av ett liknande forum för utbyte av idéer mellan kliniskt verksamma tandläkare och akademin.
– Kliniker ser många problem som de inte hinner lösa. Därför är det viktigt att deras idéer når forskare. Då blir problemen lösta.

Upptäck mer