Forskare vill se sänkt skatt på snus
Snus är en "låg risk"-produkt och bör kosta därefter, anser forskarna. Foto: Colourbox

Forskare vill se sänkt skatt på snus

Tobak 13 aug 2015
Dela artikeln
Snus ska vara billigare än cigaretter så att människor väljer att snusa istället för att röka. Det anser en kanadensisk professor.

– Det viktigaste är att få människor att sluta med cigaretter, det är det största problemet, säger David Sweanor, professor vid Ottawas universitet i Kanada, till TT.

I en artikel i New England Journal of Medicine skriver professor Sweanor tillsammans med två andra forskare att tobaksprodukter bör beskattas utifrån hur farliga de är. Cigaretter bör alltså ha en högre skattesats än ”låg risk-produkter” som forskarna kallar till exempel snus och e-cigaretter.

– Det ska vara så stor prisskillnad som möjligt för att människor ska välja mindre farliga produkter, säger David Sweanor.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch