”Förslaget slår itu välfungerande strukturer”

Remiss 12 dec 2017
Dela artikeln
I en statlig utredning föreslås att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvården, men förslaget får kritik.

Kommissionen för jämlik hälsa föreslår i sitt slutbetänkande att tandvården på sikt bör ses om en del av hälso- och sjukvården, och att förutsättningarna för minskade patientavgifter inom tandvården bör utredas.

– Att föra in tandvården i hälso- och sjukvården är ett förslag som kommer att slå itu välfungerande strukturer utan att man analyserat risker eller kunnat presentera övertygande argument för att patienterna och munhälsan skulle vinna på det, säger Hans Göransson, förbundsordförande i Sveriges tandläkarförbund.

I förbundets remissvar poängteras risken att tandvården kommer att marginaliseras vid en organisatorisk reform. Man tycker också att en lösning för minskade patientavgifter inte får bygga på en inskränkning i tandläkarens möjligheter att få en relevant ersättning för sitt arbete och sina kostnader.

Även Privattandläkarna kritiserar i sitt remissvar förslaget om att tandvården ska ingå i hälso- och sjukvården.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch