Fråga barn om idrottsvanor
Samhället skulle vinna på att informera om risken för tandskador i samband med idrott, anser Macarena Magunacelaya. Samhället skulle vinna på att informera om risken för tandskador i samband med idrott, anser Macarena Magunacelaya.

Fråga barn om idrottsvanor

17 okt 2012
Dela artikeln
Tandvården gör för lite för att förebygga tandtrauma. Det anser Macarena Magunacelaya, tandläkare på Distriktstandvården.

– Vi frågar barn om godis och läsk och när de är lite äldre om rökning. Men vi ställer inte frågan om de sportar, säger hon.

– När tänderna skadas, säger vi bara ”det där var en olycka”.

Det kostar en hel del att reparera framtänder som går sönder. Macarena Magunacelaya tror att samhället i längden skulle vinna på att informera om risken för tandskador i samband med sporter som hockey, boxning, kampsporter, handboll, innebandy, bandy och kanske även fotboll och basket.

Man bör också rekommendera patienter att förebygga trauma med tandskydd som tillverkas av tandvården, eftersom de ger ett mycket bättre skydd än dem som säljs i sportaffärer, anser hon.

Macarena Magunacelaya har skrivit en masteruppsats om att hitta och värdera odontologisk information som finns på webben. Hon jämförde information om tandskydd på allmänna webbplatser med vetenskapliga artiklar på exempelvis PubMed.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 12, ute runt den 18 oktober.

Se även artikeln ”Surfing for mouth guards: assessing quality of online information” som publicerades i tidskriften Dental Traumatology 2011.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch