Frågetecken kring kinesiska broar

28 nov 2011
Dela artikeln
Nu finns svart på vitt; den första studien i sitt slag i världen som jämför inhemska med Kinatillverkade kronor och broar har publicerats.

Studien har genomförts av Karin Ekblom under hennes specialistutbildning på S:t Eriks sjukhus i Stockholm.

Vad visade då analysen av de tandtekniska arbetena? Var de svenska bättre än de kinesiska? Svaret är inte helt entydigt.

Det var inga kvalitetsskillnader när det gällde kantanslutning, anatomisk utformning, färg-, approximal- och ocklusalkontakter. Det var inte heller någon skillnad i justeringstider för kronorna och broarna. Däremot var de Kinatillverkade broarna, både de i guld och koboltkrom, tunnare och lättare än de svenska. Tre av elva av de kinesiska broarna uppvisade elastisk deformation vid provning och bedömdes vara för tunna för kliniskt bruk.

I elva av fjorton beställningar av guldlegeringar tillverkades arbetena i Kina i en annan legering än den som hade beställts, och koboltkromlegeringarna innehöll små mängder nickel,  0,19 procent.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 14, som kommer ut den 1 december.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch