Framsteg för ung forskare
Elisabeth Almer Boström bygger upp en egen forskningsgrupp på Karolinska institutet efter ett par år vid Harvard i USA. Elisabeth Almer Boström bygger upp en egen forskningsgrupp på Karolinska institutet efter ett par år vid Harvard i USA.

Framsteg för ung forskare

24 sep 2012
Dela artikeln
– Det är kul att vara ung forskare. Då har man lång tid på sig att utvecklas och har alla möjligheter att hinna med att göra något viktigt, säger Elisabeth Almer Boström.

Elisabeth Almer Boström är 28 år, tandläkare och disputerad forskare. Efter två och ett halvt års forskning vid Harvard universitet i USA, är hon tillbaka i Sverige.

Nu bygger hon upp egen forskning vid Karolinska institutets institution för odontologi och riktar in sig på makrofagbiologi vid kronisk inflammation, till exempel parodontit.

Elisabeth Almer Boström tog tandläkarexamen i Göteborg i juni 2009, lade fram sin doktorsavhandling i december samma år och flyttade någon vecka senare tillsammans med sin man till Boston i USA för att forska vidare som postdok.

Patientnyttig grundforskning

Elisabeth Almer Boström inriktar sig nu på oral immunologi och parodontologi. Det ligger nära den inflammationsforskning som hon tidigare har hållit på med.

Som immunolog och tandläkare tror Elisabeth att hon kan bidra till att besvara de stora odontologiska frågorna. Med en klinisk utbildning i botten försöker hon tänka hur forskningen kan komma patienter till nytta. Det är ett viktigt perspektiv om man sysslar med grundforskning, tycker hon.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 11 2012, ute runt den 27 september.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Lasse Mellquist

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch