Franchising ny modell inom tandvården
Bakom tandvårdskedjan Dentsmile står tandläkarna Alexander Sundquist och Assall Delavaran. Foto: Ingemar Lahti

Franchising ny modell inom tandvården

Karriär 14 mar 2016
Dela artikeln
Franchising gör sitt intåg på den svenska tandvårdsmarknaden. Tandläkarna äger och driver sina kliniker men hyr ett affärskoncept och får hjälp med exempelvis uppstart, IT och bokföring.

Affärsmodellen franchising innebär att oberoende aktörer inom en bransch tillhör samma kedja. Franchisetagarna äger sina verksamheter, men använder ett gemensamt koncept och varumärke. Pressbyrån och Anticimex är exempel på franchisekedjor.

Inom tandvård är Dentsmile landets första franchisekedja, enligt Assall Delavaran, vd på Inter Dentsmile Holding AB.

Inom Dentsmile äger franchisetagaren själv sin klinik. Det skiljer sig mot exempelvis Praktikertjänst, där de flesta tandläkare är anställda delägare, och mot flera tandvårdskedjor där tandläkarna är anställda.

Flera fördelar

Assall Delavaran ser flera fördelar för franchisetagare jämfört med enskilda klinikägare.

– Det finns ett utarbetat koncept. Man får stöd, rådgivning och utbildning och drar nytta av stordriftsfördelar, säger hon.

Hennes ambition är att Dentsmile ska växa till minst 25 kliniker inom fem år. På sikt vill hon expandera även till andra länder.

Än så länge har Dentsmile två anslutna kliniker. Den i Stockholm drivs av Alexander Sundquist, Assall Delavarans man. Den andra startades i Sundsvall i oktober 2015 och drivs av David Holmqvist Starck.

Hemlig avgift

Franchisetagaren betalar en avgift baserad på sin omsättning till Dentsmile. Hur mycket det rör sig om är en affärshemlighet.

En annan tandvårdskedja, Tandea, använder sig av licensiering. Det är en affärsmodell som liknar franchising. Liksom vid franchising äger licenstagaren sin verksamhet men använder Tandeas koncept, design, grafisk profil, handbok med mera – mot en avgift.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch