Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar
Frisktandvårdspatienterna kanske efterfrågar mer vård än patienter som betalar för varje besök, men det kan också vara så att fler riskpatienter abonnerar på tandvård, menar Lars Gahnberg, ansvarig för Skapa. Foto: Marie Ullnert

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport 8 nov 2018
Dela artikeln
Patienter med frisktandvård (tandvård till fast pris) har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård. Det visar ny statistik från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).

Siffrorna finns med i Skapas nya årsrapport, som publicerades i september i år.

Skapas data om dagens frisktandvårdspatienter är i linje med slutsatserna i ekonomen Erik Grönqvists doktorsavhandling från 2003. Han visade att patienter som abonnerade på tandvård i Värmland 1999 till 2001 ökade sin tandvårdskonsumtion, men modellen för abonnemangstandvård var annorlunda då.

Sedan dess har en nationell modell för frisktandvård utvecklats och vid årsskiftet hade över 770 000 patienter frisktandvårdsavtal.

– Det finns ingen enkel förklaring till skillnaderna, utan det finns nog flera orsaker, tror Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Skapa.

Resultaten visar tydligt att den oro för underbehandling inom frisktandvård som vissa har haft är helt obefogad, men det är oklart hur de nya siffrorna ska tolkas, menar han.

Efterfrågar mer vård?
– Det kan vara så att frisktandvårdspatienterna efterfrågar mer vård än patienter som betalar för varje besök, men det kan också vara så att fler riskpatienter abonnerar på tandvård, säger han.

Om riskpatienter är överrepresenterade bland frisktandvårdspatienterna, kan siffrorna tyda på att den sjukdomsbehandling som ges inte alltid har varit tillräckligt effektiv på att bromsa sjukdomsutvecklingen, resonerar han.

Andra faktorer som skulle kunna förklara en del av skillnaden är om tandläkare väljer att behandla karies på ett tidigare stadium hos frisktandvårdspatienter, eller om deras defekta fyllningar görs om i större utsträckning.

– I vissa landsting ingår ”nollställning” i frisktandvårdsavtalet, och det skulle också kunna förklara en del.

Behövs forskning
Lars Gahnberg tycker att resultaten är intressanta och bör följas i kommande rapporter från Skapa. Han ser gärna att ämnet också analyseras i vetenskapliga studier.

Läs mer i Skapas årsrapport på www.skapareg.se.

FAKTA – På riksstämman

Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) medverkar i flera programpunkter under årets odontologiska riksstämma i Göteborg den 14 till 16 november. En av dem är:

* ”Vårdutveckling med stöd från Skapa” – Fredag 16 november kl 09.00.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Många förslag till Veronica Palm

Jämlik tandhälsa Regeringens tandvårdsutredare Veronica Palm mötte en engagerad publik när hon på årets odontologiska riksstämma i Göteborg berättade om det pågående utredningsarbetet.
12 dec 2018

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018
1736

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018
744

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom at lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.
15 nov 2018
545

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 nov 2018
120

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.
14 nov 2018
132

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018
12

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial
30

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 nov 2018
247

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial
1047

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 nov 2018
Plusmaterial

Provkör framtiden i Göteborg

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018
204

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018
82

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018
110

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 nov 2018
619

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018
291

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 okt 2018
826

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial
160

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch