Fuskade med betygen – får fortsätta utbildningen
En student vid Göteborgs universitet har dömts urkundsförfalskning.

Fuskade med betygen – får fortsätta utbildningen

23 maj 2013
Dela artikeln
En student som går åttonde terminen på tandläkarutbildningen i Göteborg har dömts för betygsfusk. Trots det får mannen fortsätta utbildningen.

Mannen har dömts till villkorlig dom för brukande av falsk urkund. Domen avkunnades av Göteborgs tingsrätt den 22 april. Mannen ska också betala 2 000 kronor i vite för att han inte kom till huvudförhandlingen i början på april.

Studenten polisanmäldes 2010 av Verket för högskolestudier (VHS). Han hade fastnat i en kontroll som VHS gjorde hösten 2010. Han hade sökt in på tandläkarutbildningen på gymnasiebetyg från Åsö vuxengymnasium i Stockholm, men han hade aldrig studerat vid skolan.

Mannen kom in vid en lokal reservantagning på tandläkarprogrammet och hann gå fyra terminer innan universitetet återkallade hans antagning i december 2010.

Sedan sökte han in på nytt till tandläkarprogrammet i Göteborg och antogs av VHS som nybörjare. Eftersom han redan hade gått fyra terminer, fortsatte han utbildningen på femte terminen.

Mannen åtalades i juli 2011. Huvudförhandlingen hölls vid Göteborgs tingsrätt den 8 april i år, efter att ha skjutits upp ett antal gånger.

En kvinna på tandläkarutbildningen i Umeå polisanmäldes av VHS 2010 efter att ha fastnat i samma kontroll hos myndigheten. Hon dömdes i november 2011 till villkorlig dom och dagsböter för betygsfusket. Kvinnan fick avbryta tandläkarutbildningen, men hann gå sex terminer innan fusket upptäcktes.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Göran Olofsson

Dela artikeln
 1. Kommentar från Johanna 29 maj 2013:

  Pinsamt!! Vill vi ha denne man som tandläkare? Fritt fram för fusk!
  http://www.tandskoterskan.net/fritt-fram-for-fusk/

 2. Kommentar från Niklas 6 juli 2013:

  Jag går hellre till en doktor som tom törs riskera så mkt för att bli det man vill än en som haft det lättare med att få höga betyg och bara väljer ett “statusyrke ” för att han kan. Svenska betygsystemet är inte rättvist och för varje år kommer fler inflyttade som man ska konkurrera med.Har själv erfarenhet av orättvisa betyg. Min mamma råkade ha en affär för 20 år sen med min lärarinnas man och det har jag fått sota för trots att jag skrivit bra på alla prov. Vi bor i litet samhälle och finns få gymnasium att byta till. Så ingenjör , som jag vill bli kommer jag få stryka. Hade jag haft modet hade jag också gjort en chansning.

  Svara

  • Kommentar från Martin Ågren 15 juli 2013:

   Vad menar du med inflyttade som man ska konkurrera med? VHS är inte generösa med bedömningen av utländska gymnasiebetyg. Det kan jag själv intyga, fast jag studerade i Sverige fast på ett internationellt program (International Baccalaureate Diploma Programme). Hade varit betydligt lättare att komma in i Storbritannien än i Sverige med mina betyg därifrån.

  • Kommentar från Dennis 11 april 2014:

   Jag håller med dig där Niklas. Hellre går jag till en sådan läkare som är villig att offra allt för att bli läkare än någon som mer eller mindre glider på bananskal i detta orättvisa och missvisande skolsystem. Utbildning ska väl vara TRÄNING och inte ett ”last man standing” event där man ska slå ut varandra för att vinna en framtid som man trivs med. Det är väl ens mänskliga rättighet att få studera vad man vill? Vad säger att någon som har lättare för att skriva tenta/prov har bättre potential eller kompetens än någon annan i det yrke dessa väljer/vill ha…

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch