Fyllningar för miljarder
Fyllningskvalitet påverkas av vem som gör fyllningen, vem som får den och vad man fyller med, säger Thomas Jacobsen, adjungerad universitetslektor vid institutionen för odontologi i Göteborg.

Fyllningar för miljarder

15 aug 2013
Dela artikeln
Grovt räknat görs fyllningar för över tre miljarder kronor om året, uppskattar Thomas Jacobsen, tandläkare och materialvetare.

Fyllningens livslängd påverkas mer av egenskaper och beteende hos patienten och hos den som gör fyllningen än av materialvalet, anser Thomas Jacobsen.

Tidigare har forskare lagt stor vikt på fyllningsmaterial, men i dag har många omvärderat materialets betydelse.

– Speciella materialegenskaper har inte haft den kvalitetshöjande effekt som vi trodde. Krympningen hos kompositer är till exempel sannolikt en överskattad faktor, säger han.

Därför rekommenderar Thomas Jacobsen kolleger att använda beprövade material som de trivs med snarare än senaste nytt.

Drygt 3,3 miljoner fyllningar görs per år i Sverige inom ramen för det statliga tandvårdsstödet. Det är rimligt att fyllningarna görs så hållbara som möjligt, anser Thomas Jacobsen.

Läs mer om vad som påverkar fyllningens hållbarhet i Tandläkartidningen nummer 9 2013, eller i Tandläkartidningen+.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Marie Ullnert

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch