Fyra miljoner till forskning om nackbesvär
Nya studier ska förhoppningsvis kunna leda till att onda nackar kan förebyggas. Nya studier ska förhoppningsvis kunna leda till att onda nackar kan förebyggas.

Fyra miljoner till forskning om nackbesvär

14 dec 2012
Dela artikeln
Många inom tandvården lider av nackbesvär. Nu har AFA Försäkring anslagit drygt fyra miljoner kronor för studier som ska leda till åtgärder som minskar problemen.

I den ena studien ska Fredrik Hellström, forskare vid Högskolan i Gävle, följa drygt 180 tandläkarstudenter under deras praktiktjänstgöring för att undersöka vad arbetsställningen betyder för besvär i nacken.

Han ska också studera om det går att använda mätning av nackens rörelsefunktion som ett sätt att ta reda på hur mycket nackbesvär en person har. Resultaten kan användas såväl i framtida forskning som i förebyggande arbete och rehabilitering.

– Det är oerhört glädjande att AFA satsar på denna typ av forskning, säger Fredrik Lindström.

Han berättar att det saknas longitudinella studier kring nackbesvär inom tandvården.

– I den studie jag ska genomföra kommer jag att följa tandläkarstudenterna under ett och ett halvt år.

Utvärderar glasögoneffekt

Tandläkare och tandhygienister har börjat använda specialglasögon, så kallade prismatiska glasögon, för att förbättra arbetsställningen och behålla god synskärpa.

Folktandvården i Västra Götaland har börjat använda dessa hjälpmedel, och Agneta Lindegård, ergonom i Västra Götaland, ska utvärdera effekterna när det gäller smärta och besvär i nackar och axlar. Studien om fattar 1 200 tandläkare, tandhygienister och ortodontiassistenter.

– Den studie som jag publicerade i januari 2012 och där jag mätte effekten före och efter användning av prismatiska glasögon visade att dessa glasögon kan ha en positiv betydelse för nackens funktion, berättar hon.

Den studien ledde till att tandvårdsledningen satsade stort på att ge de medarbetar som ville dessa glasögon.

– Den studie som jag nu fått pengar till omfattar omkring 600 personer och är en uppföljning av den förra, säger hon.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch