Hägglund om tandvården
Det är förstås otroligt viktigt att komma åt allt fusk med skattemedel, kommenterar Göran Hägglund i en intervju i GP. Det är förstås otroligt viktigt att komma åt allt fusk med skattemedel, kommenterar Göran Hägglund i en intervju i GP.

Hägglund om tandvården

14 nov 2012
Dela artikeln
Socialminister Göran Hägglund ger synpunkter på tandvårdens priser samt fusk i tandvården i en intervju i Göteborgs-Posten.

Göteborgs-Posten (GP) har de senaste dagarna granskat tandvården. Bland annat har GP skrivit att Försäkringskassan uppskattar att 300 miljoner årligen betalas ut på felaktiga grunder och att Inspektionen för socialförsäkringen tror att det kan vara upp till 1, 2 miljarder kronor.

– Alla siffror som finns för fusk eller felaktiga utbetalningar grundar sig på uppskattningar, de är väldigt osäkra. Men oavsett om det är mer eller mindre pengar är det förstås otroligt viktigt att komma åt allt fusk med skattemedel, kommenterar Göran Hägglund i en intervju i GP.

GP har också skrivit om att Socialstyrelsen fick kännedom om en misstänkt allvarlig felbehandling för ett och ett halvt år sedan och att utredningen inte är klar. Så här kommenterar Göran Hägglund:

– Om en tandläkare tillåts fortsätta med en verksamhet som han eller hon är uppenbart olämplig för, äventyrar det också andra patienters säkerhet. Det måste bli snabbare besked. Det ska vara rättssäkert, men snabbare.

I GP-intervjun framför Göran Hägglund också synpunkter på äldretandvården.

Västra Götalandsregionen har granskat tandvården för äldre och funktionshindrade. Av 312 slumpmässigt utvalda journaler som granskades upptäcktes brister i 198.

– De här siffrorna är förfärliga och vi har skäl att tro att tandhälsan hos många äldre är sämre än vad vi skulle önska. Det finns anledning att fundera på vad vi kan göra här, men jag har inga färdiga recept på det i dag, säger han.

Göran Hägglund uttalar sig också om vikten av en prisportal där tandläkarnas priser kan jämföras.

Läs intervjun med Göran Hägglund i Göteborgs-Posten.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Regeringskansliet

Dela artikeln
 1. Kommentar från Ingalill P Bakker 16 november 2012:

  Socialminister Göran Hägglund säger i intervjun ”vi har skäl att tro att tandhälsan hos många äldre är sämre än vad vi skulle önska”. Reportern påstår att ”Vårdgivarna tävlar om att vinna upphandlingarna av själva undersökningen av äldre och funktionshindrade” utan att detta korrigeras från ministern i sak . Det ÄR nämligen INTE en UNDERSÖKNING som dessa upphandlingar avser. Här är två allvarliga saker som nog i sin tur bygger på systemfel och på missförstånd.

  Det reportern refererar till som en ”upphandlad undersökning” är enbart en upphandlad munhälsoBEDÖMNING – något som för dessa individer erbjuds och dessutom oftast utförs i hemmet, utan tillgång till möjlighet att adekvat torrlägga, ta röntgenbilder eller att med bra ljus kunna undersöka munnen med spegel och annan utrustning nödvändig för en kvalificerad munhälsoundersökning. Bedömningen sker oftast av en tandhygienist som inte har hela kompetensen som en tandläkare kan erbjuda. För äldre spelar rimligen bettfunktion en central och viktig roll. Hygienistens kompetens kanske är ok för en bedömning. Men många av dessa individer får inte ens en bedömning och absolut inte den undersökning de helst borde. Som en följd av detta planeras det inte regelmässigt för munhälsan och dess framtida utveckling hos många av våra äldre och funktionshindrade.

  Då är det naturligtvis rent av naivt att tro något annat än att munhälsan ska kunna utvecklas på nåt annat sätt än mot det sämre!

  Så snabbt tillbaks till ritbordet socialministern – endast du har möjlighet att rigga detta bättre. Det duger ABSOLUT inte så som vi har det just nu!

  Ett sätt att snabba på utvecklingen är att skriva in tandvårdslagen i hälso och sjukvårdslagen, definiera begreppet Munhälsoplanering samt att ge övriga vården möjlighet att sända över utvalda patienter för en hjälp med planering från tandvårdens proffs och att ge patienten möjlighet att betala för denna planering enligt hälso och sjukvården ersättningssytem.

 2. Kommentar från Hot mot patientsäkerheten 27 november 2012:

  gällande äldretandvården, som sker genom upphandling, där 198 brister hittades i 312 slumpmässigt utvalda journaler. Detta är riktigt illa , över 63% av de slumpmässigt utvalda alltså. Detta är ju ett hot mot patientsäkerheten och Socialstyrelsen granskar väl? Tråkigt att det har blivit hetsjakt inom äldretandvården. Våra äldre skall få subventionerad tandvård, men inte av oseriösa utförare som inte kan säkerställa kvalitet. Utförarna gräver alltså guld i våra äldres munnar!!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch