Guidad borrning för implantat ger bäst precision

Forskning 29 aug 2018
Dela artikeln
Att borra implantathål på fri hand ger det absolut sämsta resultatet. Det visar en belgisk studie som har jämfört metoderna frihandsborrning, pilotguidad borrning samt helguidad borrning på 10–11 patienter per metod. Resultatet jämfördes med en digitalt bestämd idealposition.

Den mest exakta metoden var den helguidade borrningen som avvek med i snitt 0,97 mm från idealpositionen. Näst bäst var den pilotguidade borrningen där avvikelsen i snitt var 1,43 mm medan frihandsborrningen resulterade i en snittavvikelse på 2,11 mm. Helguidad borrning bör därför vara ”golden standard”, menar forskarna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
 1. Kommentar från Mats Brontén 11 september 2018:

  Hej, vi har erfarenhet av hundratals olika behandlingar med kirurgiska operationsguider. Den mycket knappa informationen med ca 1 mm avvikelser ovan för ”hel guidad borrning” är tyvärr inte mycket att ta till sig. Det viktiga är bland annat att jämföra kirurgiska operationguider av samma typ annars är informationen helt irrelevant. Avvikelsen på 1 mm är tex alldeles för högt för precisionsguidning, vi ligger idag på 0,5 mm.
  Men många aspekter att ta hänsyn till. Grundföreläsnigen är på ca två timmar så den
  får vi ta en annan gång.
  Med vänlig hälsning,
  Mats Brontén

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch