Guldgruva för statistiknördar

29 jan 2013
Dela artikeln
Försäkringskassan lanserar en ny webbplats för statistik och analys. Tandvård får en egen sida.

Statistiken för tandvård visar antalet utförda åtgärder per åtgärdskod och månad. En annan tabell visar åtgärder fördelade efter dimensionerna kön, ålder, vårdgivarkategori och mottagningens län. Det finns även statistik över medianpris för olika åtgärder. Den senaste statistiken visar 2012 månad för månad till och med september.

Den senaste statistiken visar till exempel att tandläkare under de första tre kvartalen 2012 gjorde flest basundersökningar (åtgärd 101) i mars och september (260 137 respektive 259 554 stycken), medan få undersökningar gjordes i juli (57 691 stycken).

Fyllning av två ytor på molar eller premolar (åtgärd 705) följde inte exakt samma mönster. Det gjordes flest i mars och maj, men inte lika många i september. Och i juli gjordes relativt många fyllningar i förhållande till antalet basundersökningar.

Äldre statistik och ett antal publikationer om tandvård finns också tillgängliga via webbplatsen.

Medianpriserna uppdateras den 15 mars i år, och sedan varje kvartal.

– Beslut och debatter i samhället måste kunna fattas och föras på bra grunder. Försäkringskassan är en statistikansvarig myndighet och den officiella statistiken är en viktig informationskälla i en demokrati, säger Eva-Lo Ighe, statistikchef på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande från Försäkringskassan.

Statistiken finns på Försäkringskassan webbplats.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch