Hall-tekniken bättre och mer kostnadseffektiv
99 procent av lagningarna med Hall-tekniken var intakta efter fem år, att jämföra med 92 procent av de konventionella lagningarna, visar studien. Foto: Colourbox

Hall-tekniken bättre och mer kostnadseffektiv

Forskning 10 dec 2018
Dela artikeln
Att kapsla in kariesangrepp i stället för att laga dem konventionellt är både bättre och mer kostnadseffektivt, enligt ny studie.

Den skonsamma så kallade Hall-tekniken, där den kariesangripna tanden kapslas in under prefabricerade stålkronor utan att man borrar bort kariesangreppet, är både bättre och mer kostnadseffektiv än konventionell kariesbehandling. Det kan en studie från Skottland visa där man följt upp 132 barn under fem år.

Hela 99 procent av lagningarna med Hall-tekniken var intakta efter fem år, att jämföra med 92 procent av de konventionella lagningarna. Andelen lagade tänder som inte orsakat smärta eller behövt ytterligare behandling var också signifikant högre med Hall-tekniken.

Jämförde forskarna bara behandlingarna rakt av mot varandra var Hall-tekniken nästan tre gånger så dyr som den konventionella tekniken, men om även de återbehandlingar som krävs med respektive teknik räknades in så blev kostnaderna jämförbara.

I en total hälsoekonomisk analys för brittiska förhållanden kan forskarna dessutom visa att Hall-tekniken är kostnadseffektiv.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch