Hallå där, Jir Barzangi…
Jir Barzangi har nyligen disputerat i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet.

Hallå där, Jir Barzangi…

Avhandling 8 feb 2017
Dela artikeln
…som lade fram sin doktorsavhandling vid Örebro universitet den 3 februari.

Du var en av 26 personer som antogs 2013 till den första nationella kliniska forskarskolan i odontologi. Hur känns det att vara först ut i gruppen med att lägga fram din doktorsavhandling?

– Det känns bara fint, för det är första gången jag vinner ett race! Förhoppningsvis är det också början på en ny etapp i den forskning jag bedriver. Sen vet jag att flera andra inom forskarskolan är på gång ganska snart.

Vad handlar avhandlingen om och vilken betydelse kan den få för patienter i Sverige?

– I vissa delar av Östafrika tas hörntändernas anlag bort på spädbarn i medicinskt syfte. Min avhandling visar att det finns personer med östafrikanskt ursprung i Sverige som tidigare råkat ut för ingreppet. Våra andra resultat pekar på att kunskapen om ingreppet är lågt bland svensk tand- och sjukvårdspersonal. Slutsatserna är bland andra att vi behöver vara uppmärksamma på ingreppet och ha kunskap om det för att kunna ge patienterna rätt bemötande och omhändertagande.

Vad händer nu med din karriär som tandläkare och forskare?

– Först ska jag vila. Sedan kommer jag att kombinera allmänklinisk verksamhet med forskning. Jag har också planer på att utveckla det kliniska arbetet inom en snar framtid.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch