Hallå där Johan Gunne
Johan Gunne känner till 25 tandläkare som vill jobba i Norrlands inland minst en vecka i månaden, men först måste landstingens ledningar säga ja. Foto: Johan Gunséus

Hallå där Johan Gunne

Tandläkarbrist 19 okt 2018
Dela artikeln
Johan Gunne, pensionerad professor i Umeå, vill minska tandläkarbristen i norra Sverige genom att anställa nyblivna pensionärer som resurstandläkare.

Hur kom du på idén?
– I våras uppmärksammade massmedierna att det var brist på tandläkare i inlandet i Västerbotten. Jag tyckte att det var skruttigt att ett landsting som har tandläkarutbildning inte kan besätta sina tjänster. Då pratade jag med en gammal vän som har ett bemanningsföretag för vårdpersonal och vi bestämde oss för att annonsera i Tandläkartidningen. Det är roligt att göra en insats, jag är pensionär och har gott om tid.

Har du fått någon respons?
– Jag har en lista med 25 kollegor som är intresserade och kan tänka sig att jobba minst en vecka i månaden. Flertalet är pensionärer eller på väg att gå i pension. Några har varit ifrån tandvården något år eller två, men tycker att det har blivit tråkigt. Även ett par yngre tandläkare har hört av sig. Mitt intryck är att många har svarat på annonsen för att de vill hjälpa till, inte i första hand för att tjäna pengar.

När börjar de jobba, och var?
– Det krävs att landstingsledningarna godkänner resurstandläkare och är beredda att skriva avtal med bemanningsföretaget. Några är positiva, men ingen har sagt: ”nu kan vi köra igång.” Västerbotten, Västernorrland och Jämtland kan bli aktuella, men det beror på hur diskussionerna med tandvårdscheferna och politikerna går.

Kan du själv tänka dig att jobba som tandläkare i inlandet?
– Nej, jag har varit borta från kliniken för länge. Det passar mig bättre att vara projektledare och hitta kollegor som ställer upp.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tandläkarbristen"

Mindre tandvård till friska tonåringar

Tandläkarbristen Genom längre revisions­intervall styr Folktand­vården Västerbotten över vårdresurser från unga vuxna ­(16–23 år) till betalande vuxenpatienter.
10 okt 2019
Plusmaterial

Han vill förnya tandvården

Porträtt Med inspiration från industrin har ­Tomas ­Josefsson, divisions­chef för Folktandvården i ­Norr­botten, ­infört nya arbets­sätt på klinikerna. Han menar att tandläkar­bristen inte behöver vara ett problem, om bara tiden ­används bättre.
11 sep 2019

Tandläkarbristen ger ökat tryck på specialister

Tandläkarbrist Bristen på allmäntandläkare tillsammans med ett stort generationsskifte märks tydligt inom specialisttandvården. Antalet remisser ökar, och specialisterna ser ett allt större behov av konsultationer och utbildningsinsatser.
15 aug 2019
Plusmaterial

Snabb pendling på Stationen

Organisation I Uppsala har folktandvården öppnat en klinik som bara arbetar med undersökningar, enklare behandlingar och akuttandvård. Syftet är att avlasta de övriga hårt belastade klinikerna. Tandläkarna varvar arbetet på Stationen med jobb på vanliga kliniker och tycker att omväxlingen är stimulerande.
5 aug 2019
Plusmaterial

Tandvårdsbranschen i förändring

Tandvårdsbranschen Tandvårdens största aktörer, folktandvården och Praktikertjänst, ­tappar marknadsandelar. Konkurrensen ökar om patienter och personal när tandvårds­kedjorna expanderar i en lönsam bransch.
8 jul 2019
Plusmaterial

Bättre arbetsflöde med superteam

Tandläkarbristen Som en följd av tandläkarbristen har folktandvården i Norrbotten utvecklat helt nya, flödesorienterade arbets­sätt. På kliniken i Älvsbyn arbetar man med ­noggrann produktionsplanering, undersökningar i ”super­teampass” och fokus på att så många patienter som möjligt ska bli klara vid första besöket.
5 jun 2019
Plusmaterial

Brist eller balans? Många perspektiv på tandläkarbristen

Tandläkarbristen Det råder tandläkarbrist i Sverige och många behandlings­rum står tomma. Men hur stor bristen är, och kommer att bli de närmaste åren, går inte att säga innan man har ringat in vilka behov tand­vården ska tillgodose.
24 apr 2019
Plusmaterial

Så får du personalen att stanna kvar

Tandläkarbristen Människor har olika drivkrafter på jobbet. Klinikchefer som vill behålla sin perso­nal måste intressera sig för sina anställdas indi­viduella drivkrafter och ge dem roller där driv­krafterna får utrymme.
24 apr 2019
Plusmaterial

Tandvården blir kommunpolitik

Tandläkarbrist Tandvård har blivit kommunpolitik på många håll i takt med att folktandvården har svårt att klara sitt uppdrag i glesbygd. I Gällivare kommer kommunen och regionen att försöka samverka för att bemanna allmäntandvården.
11 apr 2019
Plusmaterial

Fortsatt brist på tandläkare

Ny rapport Det är brist på tandläkare i 18 landsting och regioner i Sverige. Endast två upplever en balans mellan tillgång och efterfrågan, enligt Socialstyrelsen.
28 feb 2019

Ortodonti i Norge kortar Värmlands köer

Kompetensbrist Tandreglering i Norge är Folktandvården Värmlands nya giv för att korta vänte­tiderna. Dessutom har ett samarbete med folktandvården i Stockholm inletts.
20 nov 2018

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch