Hallå där Lars Grangert…
Ortodontisten Lars Grangert jobbar i Östersund men har videokonferenser med tandläkare på kliniker långt bort från specialistkliniken.

Hallå där Lars Grangert…

Videokonferens 13 mar 2017
Dela artikeln
Lars Grangert är ortodontist i Östersund och bedriver konsultverksamhet på distans i Region Jämtland Härjedalen.

Vad innebär konsultverksamhet på distans?

– Istället för traditionella ortodontikonsultationer blir det videokonferens utan patienter, i första hand för klinikerna som ligger längst bort från specialistkliniken i Östersund.

Hur går det till rent praktiskt?

– Videokonferensen bokas in i god tid. Tandläkaren samlar patientfall och tar fram underlag som foton och röntgenbilder. Konsultationen tar minst en timme och vi diskuterar kanske sex till tio patienter. Ofta föreslår jag en behandling som ansvarig tandläkare själv klarar av. Vissa patienter måste remitteras till specialist och andra har för litet behov, men vill att en specialist avgör det.

Vilken teknik krävs?

– Det behövs bredband och ett krypterat videokonferensprogram.

Är detta en permanent satsning?

– Verksamheten har införts på försök och utvärderas i maj. Slår det väl ut får klinikerna i fortsättningen två konsulttillfällen om året.

Varifrån kommer idén?

– Det började för ett par år sedan som ett projekt i Västerbotten, där jag var verksamhetschef. Där har det kommit för att stanna, och jag tror att det blir en bra modell i Jämtland Härjedalen också.

Läs mer om projektet i Västerbotten i Tandläkartidningen nummer 4 2017, ute runt 16 mars.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch