Hälsosamtal ska ge barnen bättre munhälsa

1 nov 2012
Dela artikeln
Motiverande samtal med blivande och nyblivna föräldrar ska ge småbarn bättre munhälsa.

Det är tanken bakom Jämlik munhälsa hos barn, ett nytt odontologiskt vårdprogram i Norrköping.

Blivande föräldrar från Hageby och Navestad, bostadsområden med låg socioekonomi, erbjuds hälsosamtal på folktandvården när de besöker barnmorskemottagningen. Samtalen pågår från att föräldrar väntar barn tills barnet fyller tre år.

Hälsosamtalen bygger på social inlärningsteori. Föräldrar är förebilder för barnen. Samtalen ska stärka positiva beteenden hos föräldrarna och motivera till förändring om det behövs.

Elisabeth Wärnberg Gerdin, tandläkare som ingår i tandvårdsgruppen vid landstinget i Östergötland, leder projektet.

I projektgruppen ingår även barnhälsovården, landstingets hälsokommunikatörer, psykologer samt forskare vid Linköpings universitet.

Vårdprogrammet Jämlik munhälsa hos barn är upplagd som en vetenskaplig studie. Kariesutvecklingen ska hos barnen som ingår i projektet kommer att utvärderas.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch