Handstycket brände läppen

1 maj 2014
Dela artikeln
Vid extraktionen gick handstycket varmt och brände patientens läpp. Patienten fick senare söka sjukhusvård. Händelsen anmäldes som lex Maria.

Operationsområdet var relativt svårt att komma åt på grund av att kinden och läpparna var svåra att hålla undan. Det var också svårt att hålla fingret mellan handstycket och munvinkeln, och av den anledningen kom handstycket att ligga mot läppen.

Efter en stunds borrande kände tandläkaren att handstycket blev varmt och såg att det hade uppstått en vit fläck med en diameter på cirka en centimeter på läppen.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 7 som kommer ut den 22 maj.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Choung Ly 1 maj 2014:

    Det var verkligen tråkigt att det slutar med anmälan. Givetvis, som vårdgivare försöker man ju alltid att ge sina patienter bästa vård. Olyckan kan hända. Kollegan har nog varit så fokusera på tanden så att han(hon) ”inte såg” läppen. Jag minns mycket väl hur jag jobbade då jag op-exade min första visdomstand. Vi som tandläkare vet nog att sådann olycka kan uppstå snabbt. Tycker synd om kollegan! Önskar dig allt väl!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch