Hans musik bjuder på allvar och skratt
Parodontologen Claes Virdeborn blandar humor och allvar på nya cd:n Olinjerat.

Hans musik bjuder på allvar och skratt

15 feb 2012
Dela artikeln
Claes Virdeborn släpper en ny cd den 20 februari. Den 1 mars blir han specialisttandvårdschef i Kronobergs län.

Claes Virdeborn har alltid haft många bollar i luften.

– Att vara musiker är kanske mer än ett fritidsintresse för mig, men jag är väldigt glad att vara tandläkare också. Det ger trygghet, säger han.

De senaste sex åren har Claes Virdeborn arbetat på Tandvårdshögskolan i Malmö. Där har han varit studierektor på specialistutbildningen och handledare för studenter. Han har också behandlat patienter som specialist i parodontologi.

Som specialisttandvårdschef i Kronobergs län kommer att han bo och arbeta i Växjö under veckorna.

– Jag är smålänning från början, så det är lite tillbaks till rötterna, säger Claes.

Till en början blir jobbet helt administrativt.

– Men jag har inte som avsikt att lämna tandläkariet bakom mig.

Med tiden hoppas han kunna hinna med egna patienter också.

Kluriga texter

Till nya cd:n Olinjerat, liksom till föregångaren Sanningar, har Claes skrivit trevliga låtar med texter som lockar till eftertanke och skratt.

Kanske har det blivit lite mer reflekterande texter denna gång. En av låtarna har titeln Tänk att kärlek är så svårt. I en annan ställer han frågan ”hur ska jag kunna sakna dig när du aldrig ger dig av?”

Efter cd:n Sanningar satte Claes Virdeborn upp en show, Sanningar från scen, som kretsar kring låtarna på skivan. Längre fram tror han att det blir liknande föreställningar baserade på cd:n Olinjerat – en show som blandar musik med stå-upp komik.

Varför heter den nya cd:n Olinjerat?

– När jag skriver en låt kommer alltid textidén först, sedan får den en melodi som kan bära fram innehållet. De musikaliska stilarna blir därför väldigt varierande. Det finns ingen rak linje i musiken. Sedan tycker jag att omslaget passar till den titeln, förklarar Claes.

Började som trumpetare

Claes Virdeborn började sin musikaliska bana som trumpetare när han var tio år. Så småningom övergick han till gitarr. Det var roligare och betydligt lättare att sjunga till.

I början av 1980-talet flyttade han till Lund för att bli tandläkare. Samtidigt som han studerade, blev han lundaspexare. Han började också spela irländsk folkmusik med sex andra tandläkare i gruppen Dublin Bombers. De träffas fortfarande regelbundet.

– Vi är ett kompisgäng. Det är kul att träffas och hålla musiken levande. Det ger mig mycket inspiration.

Han har också satt upp revyer och skrivit sketcher och annat till tv-programmet Snacka om nyheter. Låtskrivandet tog fart på allvar när Claes flyttade till Stockholm för att bli parodontolog i början av 2000-talet.

Lyssna på musik från Claes Virdeborns nya cd här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch