Här är årets tandläkarstudenter 2018
Lamija Alibegovic, Mathilda Ramqvist, Stina Jacobsson och Jonathan Wiberg är årets studenter. Prisutdelningen sker i samband med årets odontologiska riksstämma i Göteborg i november.

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris 17 okt 2018
Dela artikeln
– Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.

Varje år utser de fyra tandläkarutbildningarna i Sverige var sin student som mottagare av Dentatus pris. Förutom äran, får studenterna 10 000 kronor vardera i samband med årets odontologiska riksstämma i Göteborg i november.

Jonathan Wiberg är årets student i Stockholm.
– Det känns fantastiskt roligt och jag är väldigt stolt över att få en så fin utmärkelse, framförallt när jag går i en kurs där alla är otroligt skickliga, säger han.

Varför tror du att du får priset?
– Odontologi är det roligaste jag vet! Det har gjort mig ambitiös och väldigt nyfiken som student och jag vill alltid lära mig mer. Sedan är jag perfektionist till tänderna, vilket jag hoppas att mina patienter och personalen på institutionen har märkt och uppskattat. Jag tror att jag får priset för att jag verkligen brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter.

Vad ska du använda pengarna till?
– Jag ser fram emot att äta en riktigt trevlig middag med mina närmsta kursare och chansen är stor att jag beställer hem några kompositpenslar, ett krosspolariserande filter eller går en kirurgikurs i vår.

I prismotiveringen beskrivs Jonathan Wiberg som nyfiken, ödmjuk, ansvarstagande och empatisk. Han tillämpar teoretiska och kliniska kunskaper på ett ”synnerligen moget och omdömesgillt sätt” och har en ”utomordentlig förmåga till självständig reflektion och ställningstagande i sina patientbehandlingar”.

Stina Jacobsson är årets student i Umeå.
– Jag blir fantastiskt glad och uppmuntrad av att få priset! Jag känner mig hedrad som fått priset bland alla mina duktiga kursare, säger hon.

Varför tror du att du får priset?
– Jag har haft förmånen att jobba både före och under min studietid på min pappas klinik hemma i Lycksele. Där har jag lärt mig otroligt mycket som jag har haft glädje av i skolan. För mig är det viktigt att hela patienten blir sedd och att den vård jag ger är långsiktig och hållbar. Jag hoppas att det är något som ligger till grund för motiveringen som jag har fått.

Vad ska du använda pengarna till?
– Jag kommer bjuda min familj på något skoj här framöver. De har verkligen stöttat mig på olika sätt under de här fem åren. Sen kanske jag unnar mig själv något kul – kanske ett par dyra skor!

Enligt prismotiveringen är Stina Jacobsson ”driven, lyhörd och har en god förmåga till analys, bedömning och kritiskt tänkande”. Hon har goda teoretiska kunskaper, är ödmjuk och duktig på kliniken och bemöter patienterna på ett trevligt sätt.

Mathilda Ramqvist är årets student i Malmö.
– Jag blev väldigt överraskad när jag fick samtalet om priset och jag känner mig väldigt glad och hedrad, säger hon.

Varför tror du att du får priset?
– Jag tror att det märks på mig att jag verkligen trivs med min utbildning, både praktiskt och teoretiskt. Jag lägger ner mycket tid och engagemang för att göra mitt bästa och även för att utvecklas. Det känns kul att det uppmärksammas.

Vad ska du använda pengarna till?
– Det blir minst en flaska god champagne och resten får jag fundera vidare över.

Enligt prismotiveringen är Mathilda Ramqvist engagerad i sin utbildning, har goda teoretiska och kliniska kunskaper och är skicklig på kliniken. ”Sålunda äger Mathilda många av de värdefulla egenskaper som är en förutsättning för att bli en bra representant för vårt yrke”, står det i motiveringen.

Lamija Alibegovic är årets student i Göteborg.
– Det känns väldigt roligt och hedrande att bli vald till årets student. Jag blev chockad när jag fick samtalet, men också glad och stolt. Det är kul att ens arbete uppskattas och uppmärksammas, säger hon.

Varför tror du att du får priset?
– Jag tycker att yrket är intressant och roligt och jag gillar mötet med patienten. Jag tror att detta speglas i arbetet jag utför. Jag tror även att jag får priset för att jag gillar att lära mig nya saker och att utvecklas, men framför allt hoppas jag att de som har nominerat mig tycker att jag är en trevlig kollega och kurskamrat.

Vad ska du använda pengarna till?
– Pengarna går nog till en resa efter examen, innan arbetslivet sätter igång på riktigt.

I prismotiveringen står det bland annat att Lamija Alibegovic har ”ett mycket fint patientomhändertagande” och att ”arbetet sker både strukturerat och självständigt”. Hon beröms också för ”ett mycket gott bemötande mot kolleger och personal.”
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Många förslag till Veronica Palm

Jämlik tandhälsa Regeringens tandvårdsutredare Veronica Palm mötte en engagerad publik när hon på årets odontologiska riksstämma i Göteborg berättade om det pågående utredningsarbetet.
12 dec 2018

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018
1736

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018
744

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom at lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.
15 nov 2018
545

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 nov 2018
120

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.
14 nov 2018
132

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018
12

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial
30

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 nov 2018
247

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial
1047

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 nov 2018
Plusmaterial

Provkör framtiden i Göteborg

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018
204

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 nov 2018
259

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018
82

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018
110

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 nov 2018
619

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018
291

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial
160

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.