Här har hygienisterna tagit över
I bland annat Gävleborg är antalet tandhygienister fler än antalet tandläkare.

Här har hygienisterna tagit över

13 mar 2014
Dela artikeln
Andelen tandhygienister ökar stadigt i förhållande till tandläkare. I Gävleborg och Värmland är de nu fler än tandläkarna.

Mellan 1995 och 2011 har tandhygienisterna ökat i andel i stort sett varje år i förhållande till tandläkare, visar Socialstyrelsen statistik. Och enligt deras prognoser kommer utvecklingen att fortsätta.

Förändringar sker inom såväl folktandvården som privattandvården. Inom Praktikertjänst finns i dag 0,56 tandhygienister per tandläkare.

– Vi går mot allt mer teamtandvård, och målet för framtiden är 1:1, säger Kerstin Wilson, marknadschef för affärsområde tandvård.

Målet är lika många

Även Smile, som i dag har 0,75 tandhygienister per tandläkare, strävar mot det förhållandet.

– Nystartade kliniker kräver fler tandläkare, men när de går in i en mognare fas räknar vi med att ha ungefär lika stor andel, säger vd David Halldén.

Siffrorna, som visar att Kronoberg har lägsta andel tandhygienister i förhållande till tandläkare (se grafik nedan), innefattar även privattandvården. Folktandvården i Kronoberg har i dag 0,67 tandhygienister per tandläkare.

– Målet till 2020 är att de ska vara lika många, säger Annika Kahlmeter, chef för Tandvårdscentrum.

Samma mål har folktandvårdsbolaget i Skåne.

”Klok politik”

I Gävleborg och Värmland finns redan i dag fler tandhygienister än tandläkare.

– Vi gjorde en satsning på fler tandhygienister 2005 för att mer insatser behövs i det förebyggande arbetet. Jag tror att det medverkat till att befolkningen i länet har bättre tandhälsa, säger vd Maria Lönnbark.

Yvonne Nyblom, ordförande i Sveriges Tandhygienistförening, ser utvecklingen mot allt fler tandhygienister i landet som en medveten strategi.

– De regionala behoven måste styra. Men allmänt sett är det är en klok politik för både patienter och verksamhet att satsa på en hög andel tandhygienister, säger hon.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Grafik: Erik Nylund

Dela artikeln
  1. Kommentar från Tandhygienist Elena Mondini Friman 27 mars 2014:

    Tandhygienister och Tandläkare är lika viktiga och vi behöver varandras kompetens. Ett gott samarbete mellan dessa två yrkesgrupper är en ”win- win ” situation både för patienter och tandvårdspersonal. Tandläkare bör avlasta sig bättre till Tandhygienister och släppa taget om de behandlingar som Tandhygienisterna är utbildade för. Så kan Tandläkaren lugnare använda sin tid till inplanerad och akut vård samt slippa mycket stress. Patienten får då även en bättre förebyggande vård samt en service med en väl rengjord mun som annars kanske inte blir utförd. Vi bedriver en fristående Tandhygienistpraktik i N Hamnen i Helsingborg och märker nu att allt fler Tandläkare tycker det är positivt att vi finns till för dem. Allt fler patienter söker även fristående Tandhygienistvård på eget initiativ. Vi ser ljust på framtidens tandvård!
    Heja Tandläkare som samarbetar med Hyggor!!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch