”Hjälp alla som behöver vård – men på arbetstid”
Tiggande EU-migranter får söka akuttandvård på tandvårdspersonalens arbetstid, förklarar tandvårdsdirektören. Foto: Colourbox

”Hjälp alla som behöver vård – men på arbetstid”

Ideellt arbete 6 feb 2015
Dela artikeln
Ingen ska behöva avstå akut tandvård, men den ska ges under ordinarie arbetstid så att medarbetarna är försäkrade. Det säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdschef i Östergötland, i en kommentar till fallet tandläkaren med som gav akutvård till EU-migranter på fritiden.

Som Tandläkartidningen tidigare skrivit om välkomnade tandvårdschefen tandläkarens initiativ att på sin fritid erbjuda EU-migranter gratis akuttandvård. Senare beslöt ledningen att detta arbete inte fick ske utanför ordinarie arbetstid utan på jourtider.

– Ingen ska behöva gå omkring med allvarliga besvär från tänder och munhåla. Vi tar alltid emot dem som söker oss med akuta tillstånd, oavsett bakgrund. Det ingår i vårt uppdrag och ska utföras under ordinarie arbetstid, säger Anna Carin Dahlgren.

Att ledningen ändrat inställning beror främst på att medarbetarna inte får arbeta oförsäkrade:

– Det är bara när man är i tjänst och avlönad som man omfattas av våra arbetsmarknads- och trygghetsförsäkringar vid arbetsskada, och vi vill inte att medarbetarna arbetar oförsäkrade i våra lokaler, förklarar Anna Carin Dahlgren.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch