Hon blir fjärde generationens tandläkare
Lisa Strömblad blir tandläkare – som mamma, mormor, morfar och morfarsfar. Foto: Vilgot Klingberg

Hon blir fjärde generationens tandläkare

ARV 10 dec 2021
Dela artikeln
Lisa Strömblad går tandläkarutbildningen i Malmö. När hon är klar blir hon fjärde generationens tandläkare i sin familj. Men hur går det om hon inte vill ta över mottagningen som har funnits i familjen i 95 år?

Det var inget självklart yrkesval. Lisa Strömblad studerade statsvetenskap och nationalekonomi i Uppsala i två år innan hon insåg att tandläkaryrket passade bättre.

– Jag kände att jag ville jobba mer praktiskt och med människor, och då jag har och har haft många tandläkare i min närhet som varit väldigt nöjda med sin yrkesbana fick jag upp ögonen för tandläkarutbildningen, berättar hon.

Ingen press
Lisa Strömblad har aldrig känt sig pressad att välja tandläkaryrket.

– Jag tror till och med att min mamma hade gett upp hoppet, så hon blev glatt överraskad när jag berättade att jag bestämt mig för att byta.

Hon går andra året på tandläkarutbildningen i Malmö och trivs med blandningen av teori och praktiska moment.

– Utbildningen är rolig och jag ser fram emot ett arbetsliv som tandläkare.

Sommarjobbar hos mamma
Till sommaren planerar hon att jobba hos sin mamma, Anna Strömblad, som driver en tandvårdsmottagning i Katrineholm sedan 1993. Hon tog över verksamheten efter sina föräldrar, Margareta och Jan Hagström som i sin tur tog över 1959 efter Karl-Gustaf Hagström, Lisa Strömblads morfarsfar.

– Det ska bli väldigt kul och lärorikt att sommarjobba hos mamma. Det är lyxigt att ha mamma i samma bransch, hon är min personliga mentor, säger Lisa Strömblad.

Hur framtiden ser ut har hon svårt att säga. Tar hon så småningom över familjens mottagning?

– Jag tänker att det kommer att klarna med tiden, hur och var jag vill jobba. Det finns många olika omständigheter som spelar in.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch