Hon jobbar som rättsodontolog
Rebecca Gahn är ny rättsodontolog på Rättsmedicinalverket. Hon arbetar halvtid där och halvtid som allmäntandläkare på Distriktstandvården i Norrtälje. Foto: Jonas Upphagen

Hon jobbar som rättsodontolog

PÅ NYTT JOBB 8 okt 2020
Dela artikeln
Rebecca Gahn har fått nytt jobb som rättsodontolog i Stockholm. Vanliga arbetsuppgifter är att identifiera avlidna och skriva rättsintyg vid brottmål.

När Rebecca Gahn gick en kurs i rättsodontologi under tandläkarutbildningen på Karolinska institutet frågade hon den som ansvarade för kursen hur hon kunde bli rättsodontolog. ”Det blir man inte,” fick hon veta. Det finns nämligen bara en heltidstjänst som rättsodontolog i landet.

Nu jobbar hon halvtid på Rättsmedicinalverket (RMV) och utbildas på plats.

Vad gör du på nya jobbet?
– Jag jobbar framförallt med identifiering av avlidna samt skriver rättsintyg vid brottmål. Det kommer dessutom in förfrågningar om saknade utländska medborgare via Interpol som jämförs med de okända avlidna vi har här i Sverige. I framtiden hoppas jag kunna arbeta med utbildning och forskning inom rättsodontologi.

Vad har du för utbildning inom rättsodontologi?
– Jag gick en valbar kurs i rättsodontologi under grundutbildningen på Karolinska institutet och gjorde också mitt examensarbete inom rättsodontologi.

Hur blir man rättsodontolog?
– Det finns ingen specialistutbildning för att bli rättsodontolog, som det gör för rättsläkare. Det beror på att det enbart finns en heltidstjänst och en halvtidstjänst i Sverige som rättsodontolog. Istället blir man anställd som rättsodontolog av Rättsmedicinalverket och utbildas på plats. Det finns även några konsulttandläkare som kan hjälpa till med identifieringar vid behov samt flera identifieringskunniga tandläkare som kan kallas in vid en katastrof.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch