Hon vann tävling om parodontologi och miljön
Elin Bengtsson, tandläkarstuderande i Umeå, har vunnit ett pris för en uppsats om parodontologi och hållbarhet.

Hon vann tävling om parodontologi och miljön

PRIS 20 maj 2022
Dela artikeln
Elin Bengtsson går termin 7 på tandläkarutbildningen i Umeå. Nu är hon en av två studenter som har vunnit en essätävling ordnad European Federation of Periodontology (EFP).

Hon belönas med 500 euro (drygt 5 000 kronor) och får gå gratis på konferensen EuroPerio10 i Köpenhamn i juni (värde drygt 4 000 kronor). En prisutdelningsceremoni planeras 16 juni i samband med konferensen.

Tävlingen var öppen för tandläkarstuderande och tandhygieniststuderande från 37 länder.

Uppsatsen skulle handla om hur parodontologi kan bli mer hållbar. Elins uppsats berör olika aspekter där det finns förbättringspotential med hänseende till miljön. Uppsatsen kommer att publiceras på EFP:s webbplats.

Ska du åka till Köpenhamn i juni?
– Ja! Jag har redan kollat på programmet för de fyra dagarna och ser fram emot att få ta del av liveoperationer, föreläsningar, mässutställningen och inte minst att skapa nya kontakter.

Vad ska du använda pengarna till?
– Det har jag inte tänkt på, men nära och kära kommer kanske uppmärksammas lite extra.

Vem är den andra pristagaren?
– Den andra pristagaren är en student ifrån Singapore. Vi har varit i kontakt och kommer att mötas i Köpenhamn. Det ska bli intressant att utbyta erfarenheter och dela den fantastiska möjligheten att få besöka EuroPerio10.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Hållbar tandvård"

Så kan du bidra till hållbar utveckling

Intervju Genom att bidra till god hälsa jobbar tandläkare för en hållbar utveckling. Men det går att göra mer. Utbildnings­ledare Gabriel Liljenström berättar hur tandvården kan ta flera steg mot en hållbar framtid.
15 mar 2022

FDI satsar på hållbar tandvård

Hållbarhet I maj drog den internationella tandläkarorganisationen FDI i gång ett projekt för en mer hållbar tandvård. Syftet är att minska tandvårdens miljöpåverkan hela vägen från tillverkning av material till tandvårdspraktiken och patienterna.
9 sep 2021

Störst miljöpåverkan från tvål och tvättmedel

Forskning Linnea Borglin och Stephanie Pekarski undersökte i sitt examensarbete miljöpåverkan för tre olika behandlingar. Nu har arbetet publicerats i två vetenskapliga tidskrifter.
21 sep 2021

Hållbar tandvård – ditt ansvar

Hållbarhet Klimatavtryck, miljömärkning och hållbarhet är frågor i tiden, men forskaren Brett Duane anser att det finns mycket mer att göra inom tandvården. Resor och inköp är de två områden som har störst miljöpåverkan.
12 nov 2019
Plusmaterial

Miljöcertifieringen ökar inom tandvården

Miljöarbete Folktandvården i knappt hälften av ­Sveriges regioner har miljöcertifierat sin verksamhet. Hos de privata kedjorna är miljöcertifiering mer ovanligt, men flera är på väg.
26 aug 2019
Plusmaterial

Full fart för miljön

Miljöarbete Med engagemang, samarbete och snabba kommunikationsvägar har Folktandvården Norrtälje bra fart i sitt miljöarbete. Till exempel återvinner man allt så långt det är möjligt, och byter till biobaserade engångsmaterial.
11 jun 2019

Håll koll på kvicksilvret

Metod I rören från din klinik har du sannolikt minst ett tiotal gram kvicksilver. Detta mycket giftiga ämne riskerar att läcka ut i miljön om det inte tas om hand på rätt sätt.
5 apr 2018
Plusmaterial

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch