Hygienslipning vanligt trots att evidens saknas
Vissa av tandläkarna menade att idén med att välja hygienslipning var för att slippa bedöva små barn, men metoden lärs inte längre ut vid universiteten. Foto: Colourbox

Hygienslipning vanligt trots att evidens saknas

Forskning 17 jul 2018
Dela artikeln
De flesta av folktandvårdens kliniker i Västra Götaland använder hygienslipning vid vissa fall av karies i mjölktänder, trots att metoden helt saknar evidens.

Att behandla barn med karies i mjölktänder med så kallad hygienslipning i stället för med fyllning på konventionellt sätt är vanligt inom svensk tandvård. Det visar en enkätundersökning som har gjorts bland samtliga folktandvårdskliniker i Västra Götalandsregionen. Totalt hade metoden använts på 96 procent av folktandvårdsklinikerna. Bland de svarande tandläkarna angav två tredjedelar att de hade använt metoden.

Hygienslipning är en metod som togs fram av en norsk tandläkare på 1940-talet då det behövdes en snabb och effektiv metod för att åtgärda kariesangrepp hos de norska barnen. Men metoden har aldrig utvärderats och det finns alltså inga belägg för att den fungerar eller något sätt att jämföra den med konventionell behandling. I dagens evidensbaserade tandvård står den därför inte högt i kurs.

Hur ofta metoden användes varierade ganska stort mellan tandläkarna, visar enkäten, men vissa använde metoden frekvent och menade att det är en bra metod. Nyutexaminerade tandläkare som fått sin legitimation 2010 eller senare använde dock metoden signifikant mindre.

Vid hygienslipning använde tandläkarna inte heller lika ofta bedövning som vid konventionell behandling och vissa menade att hela idén med att välja hygienslipning var för att slippa bedöva små barn.

Forskarna konstaterar att hygienslipning inte längre lärs ut vid universiteten och inte rekommenderas som klinisk rutin, vilket gör att man kan ifrågasätta etiken i att använda metoden, särskilt utan bedövning.

 

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch