Ingreppet ledde till blodförgiftning

1 apr 2014
Dela artikeln
Vid en extraktion fick patienten fortsatta besvär och blev senare inlagd på sjukhus på grund av blodförgiftning. Händelsen anmäldes enigt lex Maria.

Patienten, en 42-årig man, sökte vård på kliniken för värk i tand 46. Han ordinerades antibiotika, och tanden extraherades tre dagar senare.

En tid senare sökte han akutvård för värk i tand 37. Vid undersökningen visade det sig att det var fråga om parodontala skador och periapikala parodontiter.

Patienten uttryckte önskemål om att få behålla 37, vilket ledde till att tandläkaren trepanerade tanden och bokade in tid för rotbehandling.

Tre dagar senare återkom patienten på grund av kraftig värk och svullnad i vänster underkäke. Tandläkaren skrev ut antibiotika och smärtstillande samt bokade in en tid för kontroll följande dag, men denna dag ringde patientens sambo och berättade att patienten hade blivit inlagd på sjukhus på grund av blodförgiftning.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 5, som kommer ut den 2 april.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch