Injektionsmissbrukares tandhälsa granskas
I studien ska man titta på bland annat förekomsten av karies, parodontit, och bakterier i tandköttsfickorna hos de hemlösa, berättar Patricia De Palma.

Injektionsmissbrukares tandhälsa granskas

5 nov 2013
Dela artikeln
Hur omfattande är behovet av tandvård bland injektionsmissbrukarna i Stockholm? Det ska kartläggas i ett forskningsprojekt. En liknande studie har inte gjorts tidigare, förklarar tandläkare Patricia De Palma, som leder arbetet.

Att missbrukare och hemlösa har sämre tandhälsa än andra är väl känt, inte minst genom det arbete som Patricia De Palma själv gjort. Men mer finns att göra.

– Vi behöver få mer kunskap om injektionsmissbrukarnas tandhälsa. Dessutom vill vi kartlägga vilken attityd de har till den egna orala hälsan, förklarar hon.

I studien deltar 100 personer. De kommer att genomgå en klinisk undersökning med en uppföljning i upp till ett år.

– Vi tittar på förekomsten av karies, parodontit, saliv, bakterier i tandköttsfickorna samt munslemhinneförändringar, berättar Patricia De Palma.

Resultatet kommer att användas för att utveckla vårdprogram för injektionsmissbrukare.

De första resultaten väntas bli klara om cirka 15 månader, men studien är tänkt att pågå under tre år.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Arkivfoto: Lena K Johansson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Agneta L Persson 9 november 2013:

    Patricia De Palma…finns det något pris att dela ut så borde du få det för dina fantastiska tanvårdsinsatser till utsatta grupper i samhället genom åren. jag hoppas att du får fortsätta dina goda gärningar i många år till.
    Behovet är stort!
    Agneta Lindau Persson

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch