IVO: Rapportera mera!

26 maj 2014
Dela artikeln
Bristande journaldokumentation, brister i förskrivning av läkemedel och fördröjd remittering – det är några resultat från den granskning som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har gjort.

Även om olika utredningar visat att majoriteten av patienterna är nöjda med tandvården finns det enligt IVO stora brister som utgör ett hot mot patientsäkerheten.

I journalerna saknas allt för ofta väsentlig information om bakgrund till vald behandling. Röntgenbilderna kan vara otydliga eller saknas helt, och patienter remitteras i bland inte i tid. Det framkommer också i studien att patienterna inte alltid får information om riskerna eller konsekvenserna av vården.

Om tandvården rapporterade in allvarliga händelser i större utsträckning än i dag skulle det enligt IVO öka patientsäkerheten.
Läs hela rapporten på IVO:s hemsida.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
Taggar:
  1. Kommentar från Anna-Lena 6 juni 2014:

    Sedan jag var 6-7 år gammal har jag gått hos en och samma folktandvård, när jag fyllde 20 år och blev tvungen att betala slarvade jag lite med att gå till tandläkaren. När jag väl återvände efter 3 år till samma folktandvård hade de inte ens kvar mig i sina register, de hade inte ett enda bevis på att jag ens satt min fot på deras klinik under hela mitt liv! Jag är fortfarande konfunderad över hur detta kunde ske, kanske borde ha anmält?

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch