”Jag har alltid längtat tillbaka till tandvården”
"Jag hade Sveriges tuffaste jobb i fem år och mycket blev bra. Men slutet blev kort. Det var en offentlig avrättning", säger Angeles Bermudez-Svankvist om tiden som generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Jessica Segerberg

”Jag har alltid längtat tillbaka till tandvården”

Porträttet 22 feb 2018
Dela artikeln
2008 blev Angeles Bermudez-Svankvist generaldirektör på Arbetsförmedlingen efter ett antal år på olika chefsjobb inom tandvården. I dag, tio år senare, har hon återvänt till tand­vården och ett jobb som allmäntandläkare i Uppsala.

Angeles Bermudez-­Svankvist får det att låta som ett enkelt beslut att återgå till tandläkar­yrket efter att ha varit högsta chefen på Arbets­förmedlingen, en statlig myndighet med tusen­tals anställda och en mångmiljardbudget. Hon berättar hur det gick till:

– Min dotter frågade mig: ”Mamma, när var du jätteglad och tyckte om att gå till jobbet på morgonen?” Jag tänkte efter och svarade:
”Det var när jag jobbade i Uppsala.” Då sa hon: ”Du måste söka dig tillbaka dit.” Jag tyckte att det var klokt sagt, så då gjorde jag det.

I april förra året började hon ett heltidsjobb som allmäntandläkare på Folktandvården Seminariet, en stor klinik i Uppsala.

– Seminariet är en väldigt speciell klinik med en fantastisk ledning. Nu mår jag bra och jag trivs. Det är skönt att vara en del i en grupp och att få gå hem när arbetsdagen är slut.

Hon funderar över chefsuppdragen hon har haft och säger:

– Det finns en ensamhet i att vara chef som jag förstår nu, men som jag inte förstod då.

Hon har arbetat inom folktandvården i Upp­sala tidigare. I början av 2000-talet var hon tandvårdsdirektör där. Omständigheterna är annorlunda i dag, men hon tycker att det är roligt att vara tillbaka.

Frisktandvård och gemensam klinikplanering

– Det är en enorm bekräftelse att se att många saker som jag var med om att utveckla blev som vi hade tänkt oss och fungerar bra.

Hon nämner några exempel: frisktandvården, tandvårdsreformen med nödvändig tandvård, den gemensamma klinikplaneringen med standardiserade rum, brickor och sterilarbete samt att barntandvården har lördagsöppet.

Du har varit chef sedan mitten av 1990-talet. Känns det inte konstigt att jobba kliniskt igen efter så många år som chef?

– Nej. Det känns underbart att ha det här yrket att komma tillbaka till. Jag utbildade mig till tandläkare för att jag ville hjälpa människor, och jag har hela tiden längtat tillbaka till tandvården och patientarbetet. När jag var chef inom tandvården jobbade jag kliniskt då och då, till exempel på sommaren och på helger, berättar Angeles Bermudez-Svankvist.

Patientbehandling

Inhoppen vid behandlingsstolen tog slut först när hon blev generaldirektör på Arbetsförmedlingen 2008.

Nu är det alltså patientbehandling som gäller igen, men vid sidan av det kliniska arbetet ska Angeles i år även ansvara för pedodontiteamet samt jobba med att utveckla teamtandvården på kliniken.

– Sjukhustandvården flyttar från Semina­riet, och allmäntandvården kommer att få fem behand­lings­rum till. Många barnfamiljer har flyttat in i området och det finns ett hårt patienttryck, berättar hon.

I dag jobbar tandläkarna mestadels på ett behandlingsrum. Bara när det är undersökningspass av barn går de mellan två rum med var sin tandsköterska.

Utnyttja lokalerna bättre

– Nu ska vi utveckla det arbetssättet. Om alla får arbeta på toppen av sin kompetens och vi effek­tivi­serar de flöden som finns, kan vi ut­nyttja lokalerna bättre och behandla fler patienter, säger hon.

Tandläkarna kommer att arbeta på två, tre behand­lings­rum. Teamen kommer även att bestå av tandhygienister och tandsköterskor. De kommer bland annat att undersöka patienterna, ta avtryck och göra fyllningar sedan tandläkarna har borrat.

– Detta arbetssätt finns i dag på andra kliniker och nu ska det utvecklas på Seminariet.

”I en öppen organisation vågar man blotta sin okunskap.”

Angeles tror att arbetsglädjen kommer att öka i samband med förändringarna.

– Folk trivs bättre om de får jobba på toppen av sin kompetens. Vi ska ta vara på medarbetarnas kunskap, säger hon.

Trots förändringarna som planeras, vill hon att trygghetskänslan som i dag råder på Seminariet blir kvar.

– I dag är det en befriande dialog om patientfall. Om man är osäker tar man in en kollega. Det som är svårt för den ena kan vara enkelt för någon annan. I en öppen organisation ­vågar man blotta sin okunskap.

Angeles Bermudez-Svankvist har arbetat inom flera politiskt styrda organisationer under årens lopp. Kulturerna och arbetsklimatet skiljer sig åt, tycker hon.

Hård politisk debatt

Åren som vd på Folktandvården Stockholm 2001 till 2006 beskriver hon som en tuff tid med omorganiseringar, men samtidigt som väldigt roliga. Åren på Arbetsförmedlingen var på sätt och vis svårare.

– Man måste vara benägen att samarbeta inom landstinget, men den politiska debatten är hårdare på riksnivå. Politiker kan ändra sig snabbt och man får ändra riktning – även om man ser sådant som inte är rätt. Man orkar det bara ett tag. Det finns en utsatthet i en sådan arbetsmiljö som kan vara ganska destruktiv.

Utsattheten fick hon uppleva 2013, då hon lämnade uppdraget som generaldirektör på grund av att styrelsen inte längre hade förtroende för henne.

– Jag hade Sveriges tuffaste jobb i fem år och mycket blev bra. Men slutet blev kort. Det var en offentlig avrättning. De som borde ha stått bakom mig gjorde inte det.

”Det är stor skillnad i hur man punktmarkerar kvinnor och män. Jag hade kunnat vara utan att få uppleva det.”

Hon ser likheter med Anna Kindberg Batras avgång.

– Det är stor skillnad i hur man punktmarkerar kvinnor och män. Jag hade kunnat vara utan att få uppleva det.

Efter det tog det några år att hitta rätt. Det blev ett regeringsuppdrag om islamofobi, jobb som konsult och rådgivare och ett uppdrag som nationell verksamhetsutvecklare på Migrationsverket.

– På slutet fick jag själv avveckla det jag hade byggt upp. Då bestämde jag mig för att söka ett jobb där jag mår bra.

Det blev Folktandvården Seminariet.

Sveriges största myndighet

När jag frågar Angeles vad hon har för framtidsplaner, om hon till exempel strävar efter ett nytt chefsjobb, säger hon:

– Jag har redan gjort allting inom karriärresan. Har varit chef för Sveriges största myndighet ­under en kris. Har haft flera toppositioner dess­förinnan. Jag har jobbat som chef i 700 år, känns det som.

Hon blir tyst och räknar. 23 år, får hon det till. Hon läser högt ur meritlistan, tittar upp och sammanfattar: ”I’ve done it.”

Ska du jobba som tandläkare på Seminariet i tio år till?

– Ja, jag har tänkt det. Det finns inga planer på något annat. Det är så roligt att ha det här yrket att komma tillbaka till.

Ändå utesluter hon inte att det kan bli en annan utveckling.

– Jag är här och nu. Vi får se vad som händer på vägen. Jag har mycket kunskap, erfarenhet och energi, men karriärslusten driver mig inte.
Janet Suslick

FAKTA – Mångsysslare

Under årens lopp har Angeles Bermudez-­Svankvist haft många olika styrelseuppdrag och liknande vid sidan av studier och jobb. Ett axplock:

* Ordförande för Tand­läkarförbundets studenter i slutet av 1980-talet
* Ledamot i grupper inom Näringsdepartementet
* Suttit i Röda Korsets centralstyrelse
* Suttit i styrelsen för Södertälje Basketbollklubb
* Ledamot i Försvarsmaktens insynsråd
* Ledamot i styrelsen för Mälardalens högskola

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Jessica Segerberg

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Porträttet"

Först i Sverige med egen solcellspark

Porträttet Flera svenska tandläkare investerar sina pensionspengar i aktier, fonder, och fastigheter. Mikael Saksi, tandläkare i ­Norrköping, valde en annan metod – för åtta år sedan blev han den första privatpersonen i Sverige att äga en solcells­park.
19 sep 2022
Plusmaterial

Hon kartlägger stort som smått

Porträttet Vad är det som sker i det småskaliga ekosystemet i ­munnens biofilmer? Det vill Julia Davies, professor i oral biologi i Malmö, ta reda på. Hon är också engagerad i ett projekt för att kartlägga alla Europas tandvårds­utbildningar. I dag vet ingen hur många de är.
11 jul 2022
Plusmaterial

Hon håller uppsikt över munhälsan

Porträttet Elisabeth Wärnberg Gerdin är medicinalråd i tandvård och munhälsa på Socialstyrelsen. Hennes mål: Alla ska få jämlik och kunskaps­baserad vård till en rimlig kostnad.
14 jun 2022
Plusmaterial

En uppfinnare är i farten

Porträttet Mats Norman vill lösa problem han stöter på i arbetet som tandläkare. Tillsammans med hans teknik­intresse har detta lett till flera uppfinningar som används på många tandläkarmottagningar. Den senaste är en skärm som stoppar aerosoler nära patientens mun.
21 feb 2022
Plusmaterial

Hon vill förnya riksstämman

Porträttet Engagemanget för tandvården i glesbygden har följt med sedan hennes första jobb efter tandläkarexamen. Maria von Beetzen är ny ordförande för Riksstämmenämnden och vill att riksstämman ska vara ett stöd för tandvården i hela landet.
31 jan 2022
Plusmaterial

Etik behöver tränas

Att man ska hjälpa andra människor finns i Gunnar ­Hennings dna. Som färdig tandläkare väcktes intresset för samhälls­odontologi och för etiska frågor. Nu är han ord­förande för ­Sveriges Tandläkarförbunds etikkommitté, som vid riksstämman levererar 375 kg etik till medlemmarna.
15 nov 2021
Plusmaterial

Full fart och framgång på börsen

Ekonomi Tandläkare på heltid, egen klinik med tio anställda, småbarnsförälder och samtidigt aktiv aktiesparare. Tandläkare Lars Holm, som gjorde succé i Aftonbladets tävling Aktie Manager, berättar om sina strategier för att nå framgång på börsen.
25 okt 2021
Plusmaterial

Hon har valt att satsa stort

Porträttet I osäkerheten under pandemin valde Kristina ­Malmström ett nytt karriärspår – trots ett tryggt chefsjobb. Med två Gävlekliniker, en som byggts upp från grunden och en förvärvad, har hon fått en flygande start som privattandläkare.
6 sep 2021
Plusmaterial

Med engagemang för framtidens tandläkare

Porträttet Engagemang går som en röd tråd genom Gunilla ­Klingbergs yrkeskarriär. Redan under studietiden var hon engagerad i Sveriges Tandläkarförbund. Nu arbetar hon som dekan vid Malmö universitet.
2 aug 2021
Plusmaterial

Unga behöver verktyg mot stress

Porträttet Per Alstergren anser att tandvården bör ge tonåringar verktyg för att hantera stress och smärta. Han ansvarar för orofaciala smärtenheten i Malmö, där han träffar många med stressrelaterad orofacial smärta.
22 mar 2021
Plusmaterial

Hon ser ytligt på implantat

Porträttet Ann ­Wennerbergs intresse för implantat­ytor har vuxit ju mer hon har lärt sig. Under 30 år som ­forskare på tand­implantat har hon sett hur området har mognat och hur fler patienter fått tillgång till implantat­behandlingar.
22 feb 2021
Plusmaterial

Han satsar på virtuell undervisning

Porträttet Aleksandar Milosavljevic är ST-tandläkare inom ­parodontologi och lärare vid tandläkarutbildningen vid Malmö universitet. För att nå ut med kunskap tar han till vara den digitala teknikens möjligheter.
8 feb 2021
Plusmaterial

Först i Sverige på ny professur

Porträttet Från en avhandling om kromosomavvikelser till ­forskning om tandvårdsrädsla och en ­professur i ­odonto­logisk ­psykologi. Steget kan tyckas långt men för ­psykologen Ulla Wide har karriärvalen styrts av möjlig­heten att ­kombinera forskning med klinisk verksamhet.
21 dec 2020
Plusmaterial

Leendets mästare

Porträttet Efter ett långt arbetsliv har Clas Oscarsson fortfarande ett smittande engagemang och driv att lära sig mer. Estetisk tandvård ligger närmast hjärtat, att göra snyggt och ­patienten glad. Nästa år blir han president för ­Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SACD).
20 okt 2020

Hon samlar kunskap om samers hälsa

Porträttet Bristande kunskap om samers hälsa har länge gett ­Sverige internationell kritik. Christina Storm ­Miennas egen samiska bakgrund har väckt hennes intresse för forsknings­fältet – finns det skillnader i hälsa mellan samer och övrig befolkning?
29 sep 2020

Hon månar om de utsatta

Porträttet Patricia De Palma har ett driv som tagit henne ­genom en tuff universitetsutbildning, till ett nytt land, ett nytt språk och en drygt tjugoårig karriär vid ­Karolinska ­Institutet. Sedan den 1 juli är hon tandvårdschef vid läro­sätets universitetstandvård.
5 aug 2020
Plusmaterial

Han vill inspirera till att starta eget

Porträttet Han vill vara med där det händer, och har ett långt ­engagemang för tandläkaryrket. Patrik Andrén, ny ordförande för Tandläkare – Egen Verksamhet (TEV), ser utmaningar för privattandvården både i coronakrisen och politiskt.
17 jun 2020
Plusmaterial

Han sätter laget före jaget

Porträtt Chaim Zlotnik, ordförande för Sveriges Tandläkar­förbund, ser kraften i att göra saker tillsammans och styrkan i förbundets varumärke när tandvården behöver tackla en verklighet som ingen har upplevt tidigare.
5 maj 2020
Plusmaterial

Tandläkaren i skogen

Porträttet Anders Sundh startade nytt för att trappa ner. I Storrödningsberg driver han mottagning för att möta vårdbehovet lokalt och som vidareutveckling av en unik nischning tillsammans med hustrun ­Marita, specialistläkare i psykiatri.
30 mar 2020
Plusmaterial

Kariolog med brett perspektiv

Porträtt En ständig nyfikenhet, och ett intresse för karies­sjukdomen, ledde Álfheiður Ástvaldsdóttir från ­norra Island till Sverige. Sedan ett år tillbaka är hon odontologisk sakkunnig vid Socialstyrelsen.
5 feb 2020
Plusmaterial

Med hjärtat i Gällivare

Porträtt Efter många år på folktandvården tänkte Clivia Erdel-Kickeritz sadla om och bli truckförare i gruvan. Men så kom möjligheten att starta eget i det expansiva Gällivare.
21 okt 2019
Plusmaterial

Han satsar på Seskarö

Porträttet På Seskarö i Haparanda skärgård har den tyske tand­läkaren ­Daniel Look inrättat sin klinik. Här tar han emot ­patienter från en stor del av Norr­botten, och siktar på att även bygga upp ett patient­boende. Men det var lugnet som fick honom att flytta hit.
30 sep 2019
Plusmaterial

Hon vill se smarta flöden

Porträtt Brist på personal och en växande andel friska patienter är två faktorer som förändrat villkoren för svensk tandvård. Om folktandvården ska klara sitt befolkningsuppdrag så behövs helt nya arbetssätt, menar ­Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala och ­ordförande i ­Sveriges ­Folktandvårdsförening.
22 jul 2019
Plusmaterial

Hon styr i Stockholm

Porträttet Efter bland annat flera chefsjobb inom folktandvården och uppdrag som landstingsdirektör, har Eva Ljung det jobb hon vill ha: vd för Folktandvården Stockholm. För det är inom tandvården hon trivs bäst och känner att hon kan göra skillnad.
20 maj 2019
Plusmaterial

Han ser hot – och möjligheter

Porträtt Ebola, koleratoxin och misstankar om bio­logisk krig­föring är vardagsmat för Ørjan Olsvik, ­professor i medicinsk mikrobiologi vid universitetet i Tromsø. Men det är i antibiotikaresistensen han ser ett av de största framtidshoten.
23 apr 2019
Plusmaterial

Studenten i toppen

Porträtt Ett års jobb som tandvårdsbiträde var en bra ­språngbräda in i tandläkaryrket tycker Aylin Marinova, nybliven ­ordförande i Tandläkarförbundets studerandeförening. I dag går hon åttonde terminen på Karolinska institutets tandläkarutbildning.
27 mar 2019
Plusmaterial

Prefekten som lägger kariespusslet

Porträttet I somras blev Peter Lingström ny prefekt i Göteborg. ­Samtidigt fortsätter han att forska och utbilda kring ­karies, en komplex sjukdom där det alltid finns mer att upptäcka.
29 jan 2019
Plusmaterial

Hon vill att du vågar fråga

Porträtt För Pernilla Juréus är det självklart att tandvården ska ställa frågor vid misstankar om våld i nära relationer. Det är en del av uppdraget, anser hon.
27 dec 2018
Plusmaterial

På väg till Karesuando

Porträttet Livet har bjudit på omvägar, men målet för Evelina ­Marainen har alltid varit att komma hem till nejden kring Karesuando, där Sveriges nordligaste tandvårdsklinik finns.
26 nov 2018

Musiken får vänta

Porträttet För småstadstjejen Lovisa Cehlin har musik alltid varit en viktig del av livet. Hon har spelat fiol i stora orkestrar och sjungit i musikaler. Under en kombinerad musik- och volontär­resa fann hon både kärleken och sitt kall i livet. ”Jag kan hjälpa fler som tandläkare än som artist.”
23 okt 2018
Plusmaterial

Mer tid för framtiden

Porträttet I höst kliver Bent Petersen av posten som ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening. Men engagemanget för framtiden är fortfarande starkt, både när det gäller folkhälso­frågor och den digitala utvecklingen.
2 okt 2018
Plusmaterial

Han lyssnar och vill lära

Porträtt Det får gärna vara komplext: en flerdagarskurs, ett nytt it-system, eller att samla ihop och förmedla olika ­åsikter. Stefan Adregårds drivkraft är att förstå och lära sig ­saker. Han har många uppdrag, det senaste som ledamot i Tandläkarförbundets fortbildningsråd.
5 sep 2018
Plusmaterial

Med hjärtat i glesbygden

Porträttet Han var inte bland de första att hoppa på det digitala tåget, men gjorde så med besked sedan beslutet tagits. Staffan Söderströms digitala resa sker för och med ­patienterna i Västerbottens inland.
13 aug 2018
Plusmaterial

Hygienisternas hängivna härförare

Porträttet Hon har alltid varit engagerad och haft en vilja att försöka ­påverka. Efter tio år som ordförande för Sveriges Tandhygienist­förening ser det ut som om Yvonne Nyblom får se en segdragen kamp ge resultat: en treårig utbildning för tandhygienister.
27 mar 2018
Plusmaterial

Hon fick fyra minuter

Porträttet Hon kan göra sin forskning begriplig på fyra minuter. Det gav tävlingsmänniskan Birgitta Häggman Henrikson en bronsmedalj i Forskar Grand Prix 2017.
30 jan 2018
Plusmaterial

Yvig mångsysslare

Porträttet Många känner Bengt Franzon från hans tid som stridbar ordförande för privattandläkarna inom Tandläkarförbundet. Nu har han slutat arbeta som tandläkare och forskar om hur det svenska tandvårdssystemet växt fram och fungerat.
10 jan 2018
Plusmaterial

Doldisen bakom tandvårdsstödet

Porträttet Lars Sjödin, Försäkringskassans högsta expert på tandvård, var med och utformade tandvårdsstödet redan från början. Med ett enkelt direktiv – ”gör ett högkostnadsskydd som är helt nytt och går att förändra” – deltog han i utformningen. I dag är han mycket nöjd med resultatet.
13 nov 2017
Porträttet

Tema

Porträttet

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch