Jämförelser skapar<br>bättre vård
Agneta Vinge, klinikchef på folktandvården i Norrahammar ser stora möjligheter i att kunna jämföra sin klinik med andra. Foto: Anna Hållams

Jämförelser skapar
bättre vård

30 sep 2013
Dela artikeln
Är du bäst eller sämst? Att våga titta på sin verksamhet och jämföra sig med andra är ett steg mot förbättring. Det anser Agneta Vinge, klinikchef på Norrhammar Folktandvård.

Hur kan tandvården jobba med att utveckla vården med hjälp av uppgifter från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa)?

Nio kliniker jobbar med var sin fråga i ett pilotprojekt. Tre ligger i Jönköpings län, tre i Östergötland och tre i Värmland. Målet med projektet är att sprida idéer om hur man kan använda Skaparegistret för att förbättra klinikens verksamhet.

En klinik försöker ta reda på varför så många vuxna patienter har karies. En annan tittar på unga vuxna och karies. Andra projekt handlar om succesiv exkavering och omgörningar.

Parodontitpatienterna i fokus

Folktandvården i Norrahammar, som ligger en mil söder om Jönköping, är en av klinikerna som deltar i pilotprojektet.

Klinikchefen Agneta Vinge ser stora möjligheter i att kunna jämföra kliniken med landstinget i stort och så småningom med andra landsting.

Klinikens projekt sätter parodontitpatienterna i fokus.

Uppföljning på kliniknivå

– Tidigare har vi inte haft ordentlig struktur på hur vi jobbar med våra parodpatienter, berättar Agneta Vinge.

– Vården har nog varit bra, men vi har aldrig utvärderat hur vi registrerar och behandlar patienterna och vi har haft olika rutiner på hur ofta patienterna kallas och hur de behandlas.

– Det har inte funnits någon uppföljning alls på kliniknivå tidigare. Skapa ger oss äntligen den möjligheten, säger hon.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 11 2013.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch