Johan Hagman får Guldhjärtat
Foto: Mattias Hedlund

Johan Hagman får Guldhjärtat

Pristagare 27 aug 2020
Dela artikeln
Johan Hagman, privattandläkare i Varberg, har belönats med Praktikertjänsts utmärkelse Guldhjärtat 2020, kategori Kvalitet.

Hur känns det?

– Jätteroligt att få uppskattning för att man försöker utveckla kvalitet och göra saker bättre. Det är ett kvitto på att man bidrar med något. Jättekul!

I motiveringen står det att ditt arbetssätt förenklar för tandläkaren. Berätta?

– När vi bytte från amalgam till komposit så bytte vi egentligen bara själva materialet; vi fortsatte att borra och fylla på nästan samma vis. Komposit fungerar inte som amalgam, så vi har gått tillbaka till ritbordet och använder en metod som är anpassad för kompositens speciella egenskaper, dess styrkor och brister. Det innebär bland annat att vi använder genomskinliga matriser så att man kan härda genom matrisen. Målet är kompositer som håller längre. Jag har hållit på med detta i fem år, men det har fått väldigt stort genomslag nu, eftersom jag har varit ute och föreläst mycket.

Hur kommer det sig att du föreläser om detta?

– Det har inte varit fräckt att hålla på med kompositer, men jag vill bidra med tanken att det här är, efter förebyggande tandvård, kanske det viktigaste vi gör. När vi ska borra och laga tänder ska vi göra på rätt sätt från början. Första gången en tand behöver behandling avgörs kanske den tandens öde. Att lägga kraft, koncentration och energi på det som ofta utförs slentrianmässigt hoppas vi ska förebygga framtida komplikationer, som rotfyllningar, tandlossning och implantatbehandlingar. Det är bättre för patienten både ur lidande- och hälsosynpunkt.

Motivering Vinnare av Guldhjärtat 2020 kategori Kvalitet

Genom stort engagemang har Johan vid Hagmans Tandvård bidragit till att modernisera komposittekniken i den svenska tandvården. Genom praktiskt inriktade kurser och föreläsningar delar han med sig av sina djupa kliniska kunskaper och motiverar allmäntandläkare att genomföra bättre tandvård i vardagen. Hans arbetssätt förenklar för tandläkaren genom att fokusera på rätt metoder och rätt material vid de rätta tillfällena.

Källa: Praktikertjänst

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch