Jönköping samarbetar med Qingdao
Tandläkare vid Odontologiska Institutionen i Jönköping kommer att besöka Qingdao i Kina som ett led i ett treårigt samarbete. Foto: Colourbox

Jönköping samarbetar med Qingdao

Internationellt samarbete 9 okt 2019
Dela artikeln
Tandläkare i Jönköping och Qingdao i Kina inleder ett samarbete. Specialister och blivande specialister kommer att utbyta erfarenheter under de kommande tre åren.

Odontologiska Institutionen i Jönköping (OI) har skrivit på ett utbytes- och utbildningsavtal med kinesiska Qingdao Municipal Hospital.

Det är tänkt att det kan bli besök på två till fyra veckor där tandläkare får följa den dagliga verksamheten och lära av varandra. Qingdao är en storstad med många patienter, vilket kan göra det möjligt för specialist- och ST-tandläkare från Jönköping att se tillstånd som aldrig eller sällan förekommer i Sverige.

Samarbete har redan inletts med studiebesök åt bägge håll. Två representanter från sjukhuset i Qingdao besökte Jönköping i våras för att lära sig mer om OI:s arbete med specialistutbildningar. De var särskilt intresserade av käkkirurgi och implantat.

Per Tidehag

Gästprofessor
Per Tidehag, övertandläkare i Jönköping har nyligen varit i Qingdao och skrivit på samarbetskontraktet. I samband med det utsågs han till gästprofessor vid Qingdao Muncipial Hospital.

Nästa år kommer de första ST-tandläkarna från OI ska kunna besöka Qingdao om allt går som planerat.

Det finns också förhoppningar om att kunna starta gemensamma kliniska forskningsprojekt.
Janet Suslick

FAKTA – Qingdao

* Qingdao är en hamnstad i provinsen Shandong, Kina.

* Befolkning var år 2014 drygt nio miljoner, varav nästan sex miljoner i själva staden.

* Qingdao var en tysk koloni kring förra sekelskiftet och är känd för sitt öl.

Källa: Wikipedia

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch