Journalanteckningar försvann vid uppgradering

20 mar 2012
Dela artikeln
Plötsligt var journalanteckningarna borta. Nu gör Folktandvården Gävleborg en lex Maria-anmälan om programfelet i den elektroniska patientjournalen.

– Det är allvarligt och oacceptabelt att skrivna journalanteckningar bara försvinner, säger Bengt Vikman, cheftandläkare vid Folktandvården Gävleborg.

Problemet i det digitala journalsystemet T4 uppstod den 3 februari när programvaran uppgraderades. Tio dagar senare märkte personal att journalanteckningar saknades.

– Vi håller på att kartlägga omfattningen och det blir en hel del merarbete när vi får försöka uppdatera journaluppgifter i efterhand. Det är specialisttandvården vid Gävle sjukhus som drabbats, men jag kan inte utesluta att felet även påverkat allmäntandvården, säger Bengt Vikman.

Uppgraderingen av programvaran, som Folktandvården Gävleborg var först att använda, har nu dragits tillbaka. I lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen betonas att vårdpersonalen måste kunna lita på sitt journalsystem.

– Det är grundläggande för patientsäkerheten. Vi har nu förstärkt våra säkerhetsrutiner med nya direktiv om att personalen även manuellt måste säkra journalanteckningar, säger Bengt Vikman.

 

Text: Fredrik Mårtensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch