Käkkirurger får göra estetiska ingrepp
Nya regler för estetiska ingrepp föreslås börja gälla den 1 januari 2021. Foto: Colourbox

Käkkirurger får göra estetiska ingrepp

Ny lag 5 aug 2020
Dela artikeln
Nu föreslår regeringen ytterligare en förändring av reglerna kring estetiska behandlingar. Detta innebär att tandläkare som är specialister i käkkirurgi ska få utföra estetiska kirurgiska ingrepp.

I dag finns inga krav på kompetens för estetiska ingrepp och injektioner, men regeringen föreslog i höstas att en ny lag för detta (Ds 2019:20) ska börja gälla från och med nästa år.

Enligt förslaget ska estetiska injektioner endast ska få utföras av legitimerad tandläkare, läkare eller sjuksköterska, och kirurgiska estetiska ingrepp ska utföras av legitimerad läkare med specialistkompetens. Nu vill man lägga till att käkkirurger ska få göra estetiska kirurgiska ingrepp inom sitt kompetensområde.

Man förtydligar också att den nya lagen inte ska gälla kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar som omfattas av tandvårdslagen eller görs i syfte att förändra eller bevara utseendet i munhålan.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch