Kärlek på klinik håller länge
Tandläkarparet Carl-Henrik och Eira Stime får både äktenskap och jobb att fungera. Hur de lyckas kan du läsa om i Tandläkartidningen nummer 3 2014. Foto: Michael Melanson

Kärlek på klinik håller länge

14 feb 2014
Dela artikeln
Firar du och din partner Alla hjärtans dag idag? Tillbringar ni kanske rent av dagen på samma arbetsplats? Klart är i alla fall att den som är tandläkare ofta lever tillsammans med en kollega.

I snitt består ungefär 5 procent av alla parförhållanden av personer med samma yrke. För tandläkare är andelen 14 procent. Vanligast med parbildning inom yrket är det bland läkare (se grafik).

Forskning visar att personer som gifter sig med varandra ofta är lika när det gäller saker som etnisk och religiös tillhörighet samt utbildningsnivå. En förklaring till det senare är att utbildningen och arbetsplatsen fungerar som en lokal ”giftermålsmarknad”.

När det gäller läkare är inte bara var fjärde tillsammans med en annan läkare. Ytterligare drygt 7 procent av läkarna är tillsammans med en sjuksköterska. Motsvarande siffror när det gäller parförhållanden mellan tandläkare och tandsköterskor eller –hygienister finns inte. Men man kan anta att andelen är ganska hög även här.

Bra förutsättningar

Men hur är det då med hållbarheten i ett tandläkarpar? Ja, den som vill ha ett förhållande med goda möjligheter att hålla bör vänta med att bilda par tills han/hon fyllt 30 år och skaffat en hög utbildning. En jämngammal partner med utbildning på samma nivå gör nämligen förhållandet stadigare.

Det är slutsatsen av en studie av 160 000 par som bildades 1999–2001. Efter tio år hade totalt sett knappt två av tio par separerat. Faktorer som ålder och utbildningsnivå hade stor betydelse för vilka som gått skilda vägar. Bland dem som träffades före 25 års ålder hade 30 procent separerat efter 10 år. Lika hög var siffran bland de par där båda bara hade förgymnasial utbildning. Av läkarparen i undersökningen hade endast ett av tio separerat efter de tio åren.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch