“Katastrof för Tandläkarförbundet”

28 nov 2011
Dela artikeln
Det är en katastrof för Tandläkarförbundet och problematiskt även för Tjänstetandläkarna om privattandläkarna försvinner från Tandläkarförbundet över en natt vid årsskiftet.

Det sade Kenth Nilsson, ordförande i Tjänstetandläkarna (TT) vid Tjänstetandläkarnas ordförandekonferens den 25 november.

Hur kan privattandläkare under en övergångsperiod erbjudas medlemskap i Sveriges Tandläkarförbund medan en långsiktig lösning planeras? Det var den stora frågan som diskuterades vid TT:s ordförandekonferens i Stockholm.

Bakgrunden är att Privattandläkarna (PT) meddelade den 3 oktober att de från årsskiftet endast kommer att organisera företag.

Eftersom Tandläkarförbundet inte organiserar enskilda tandläkare, utan endast tandläkare som är medlemmar i TT, PT, Sveriges odontologiska lärare (SOL) och Tandläkarförbundets studerandeförening (Stud), är PT:s organisationsförändring problematisk för Tandläkarförbundet.

– Konsekvenser blir att man plötsligt slänger ut 3 000 medlemmar från Tandläkarförbundet, sade Kenth Nilsson.

Tandläkarförbundet behöver tid att komma fram till en långsiktig lösning på hur privattandläkarna ska kunna delta i Tandläkarförbundets arbete. Därför har TT:s styrelse diskuterat en möjlighet till tillfälligt medlemskap i TT, berättade Kenth Nilsson.

Privattandläkare skulle kunna erbjudas medlemskap under högst ett år i temporära avdelningar inom TT. Utgångspunkten är att avgiften blir 4 596 kronor per år, samma som för tjänstetandläkare som är medlemmar i TT. Privattandläkarna får som medlemmar i de tillfälliga avdelningarna begränsad medlemsservice.

Fullvärdiga medlemmar blir de endast om de istället blir medlem i TT:s ordinarie avdelningar.

Inget beslut togs i frågan vid TT:s ordförandekonferens.


Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch