Klart att tandvården får ny specialitet

Orofacial medicin 13 dec 2017
Dela artikeln
Orofacial medicin blir en ny specialitet för tandläkare från juni nästa år. Det står klart nu när Socialstyrelsens föreskrifter och råd om tandläkarnas specialiseringstjänstgöring är färdiga.

Specialistkompetenta tandläkare som vill bli handledare i orofacial medicin kan söka från och med juni.

Beslutet om den nya specialiteten var väntat. Socialstyrelsens förslag kom i somras och remisstiden gick ut i september. Drygt 50 instanser skrev remissvar och Socialstyrelsen har tagit hänsyn till en del av synpunkterna.

– Vissa förtydliganden har gjorts efter remisshanteringen, bland annat för att tydliggöra den vetenskapliga kompetensen hos handledare och examinator, berättar Helene Klackenberg Ingrao, projektledare och jurist på Socialstyrelsen.

Föreskrifterna innehåller nya målbeskrivningar för alla specialiteter inom tandvården och beskriver vad tandläkare ska kunna när de är klara med specialiseringstjänstgöringen (ST).

Från och med juni finns alltså nio specialiteter:
* Bettfysiologi
* Endodonti
* Käkkirurgi
* Odontologisk radiologi
* Oral protetik
* Orofacial medicin
* Ortodonti
* Parodontologi
* Pedodonti

En preliminär version av föreskrifterna finns här. 

Bilagorna finns här. 

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch