Kliniken som testar framtidens tandvård
Den senaste kollegan på kliniken är receptions­roboten Aida. Från vänster: Pia Mandelin, Linda Westin, Aida, Carina Larsson och Sanna Almlin. Foto: Johan Gunséus

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering 9 nov 2018
Dela artikeln
På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.

 

Receptionisten

Receptionisten följer dig med blicken när du kommer in i väntrummet på Folktandvården Idun i Umeå. Hen har lysande blå ögon utan pupiller, på ett silvergrått runt huvud.

– Det här är vår nya medarbetare Aida, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tf tandvårdsdirektör vid Folktandvården Västerbotten.

Aida är en robot som rör sig på en bildskärm, och har svar på de hundra vanligaste frågorna besökarna brukar ställa. Tanken är att patienterna ska klara sig själva med självincheckning och betalstation i väntrummet.

Anna-Maria Stenlund Berggren

– Men om man behöver hjälp kan man prata med Aida. Den kan svara på frågor och till­kalla personal genom att skicka ett meddelande till sköterskan om att någon bett om hjälp, säger Anna-Maria Stenlund Berggren.

Folktandvården Idun är en in­nova­tions­klinik, en så kallad testbädd, där man ska testa och utvärdera idéer om ny teknik och nya arbetssätt för folktandvården.

– Visionen är att vi ska vara världens smartaste tandklinik och målet är att vara en fungerande testbädd inom två år. Det betyder till exempel att vi avsätter innovationstid för personalen varje vecka. Det handlar om att göra saker på nya sätt. Det kan vara revolutionerande, som en robot i receptionen, men kan också handla om enkla saker, säger Eva Mårell-Olsson, projektägare för innovations­kliniken.

Delade anteckningar

Kliniken har varit öppen i sex veckor när Tandläkartidningen är på besök. Lokalerna andas nytt och det känns lekfullt med lampor formade som blommor och fält med starka färger på väggar och möbler i väntrum och personalutrymmen.

Personalen är nyanställd och har fått utbildning om till exempel stolar, digitala skannrar och användning av smarta telefoner i verksamheten.

Eva Mårell-Olsson

– De får också lära sig att utvärdera idéerna på ett systematiskt sätt, med hjälp av vetenskaplig metodik. De har otroligt mycket idéer, och ser möjligheter med ny teknik. Vi har till exempel börjat med ­delade anteckningar i telefonen, så att man kan skriva in en idé när man kommer på den, och alla kan läsa och göra egna noteringar, säger Eva Mårell-Olsson.

Hon talar mycket om att börja titta på den teknik vi redan har, som smarta telefoner och röststyrning, och att personalens behov ska styra vad man tar in för att förändra verksamheten. Till exempel har de kommit igång med att använda ett program för att kunna tala in patientens tandstatus direkt i journal­systemet. Personalen har testat, rapporterat buggar och fått tekniken att fungera bra.

Tandläkaren Sanna Almlin skannar tandsköterskan Carina Larssons mun med 3D-skanner.

– Vi läser in direkt i headset och behöver därför ingen som assisterar. Men daganteckningarna skriver vi fortfarande själva. Jag lockades till kliniken för att det är fokus på tekniska lösningar och att det finns utrymme för att komma med egna idéer. Att man känner att man har något att säga till om, säger tandläkaren Sanna Almlin.

De jobbar också med idéer om nya arbetsformer, nya sätt att styra teamarbetet och för­dela resurserna.

– Vi vill att personalen ska ha en känsla av att de påverkar framtiden. Mycket har hittills handlat om att starta kliniken och få ihop arbetsgruppen, men på plats finns också mer avancerad medicinsk teknik än på en vanlig klinik, säger Eva Mårell-Olsson.

Stolarna mäter puls

Innovationstänket genomsyrar hela kliniken. Inom Folktandvården Västerbotten finns ett koncept för hur klinikerna ska se ut, men här bryter man mot det. Behandlingsrummen är placerade i mitten och har glasväggar för ljusinsläpp. Sterilen är uppdelad på två rum: en smutsig och en ren sida, och patienterna kan se arbetet därinne.

– Vi vill visa att vi har en hög hygienstandard, säger Anna-Maria Stenlund Berggren.

Förrådet är inte ett rum, utan en hylla som är öppen åt två håll, och behandlingsrummet har minimalt med förvaring och inga synliga sladdar kring datorn. Stolarna i behandlingsrummen har sensorer som kommer att kunna mäta patientens puls, temperatur och syremättnad, och man kan följa hur patienten mår på en monitor.

Tidsbokning på nätet

Anna-Maria Stenlund Berggren berättar om svårigheterna att rekrytera personal till klinikerna i Västerbotten, och att det därför är avgörande att använda kompetensen på rätt sätt.

– Digitalisering kan vara ett hjälpmedel för att förändra arbetssätt och flöden. Vi testar nya idéer här, och om vi ser att det fungerar bra ska det ut till alla våra kliniker inom allmäntandvården, säger hon.

Till exempel ska de testa att ha tidsbokningen på nätet, efter­som många vill boka sina tider på kvällstid, och eftersom patienterna är vana att sköta sig själva.

40 mil till tandvård

I december flyttar även det tandtekniska labbet in i lokalerna. Med fräsar och 3D-skrivare kan de effektivisera tandvården så att patienten kan komma in på morgonen och få en krona på eftermiddagen. I ett område där en del patienter reser 40 mil för att få tandvård är det en extra viktig aspekt.

– Tandtekniska labbet är långt fram i digitalisering, till exempel inom protetik, så för dem blir det framför allt fokus på arbetsformer här. Kanske hittar man också nya sätt att arbeta tillsammans med tandvården när man är på samma klinik, ­säger Anna-Maria Stenlund Berggren.

”Det handlar om långsiktighet och om folktandvårdens överlevnad.”

Nästa utmaning blir att skala upp det man har testat och implementera det på andra kliniker, som inte har samma förutsättningar när det gäller personal och teknik.

– Men den största utmaningen i att starta och driva en innovationsklinik är upphandlingskraven. Det tar tid att köpa in saker. Vi har också ett högt patienttryck, men det är viktigt att ge förutsättningar till innovation. Det handlar om långsiktighet och om folktandvårdens överlevnad, säger hon.

Fakta

Text: Anna Norberg

Foton/Illustrationer: Foto/Film: Johan Gunséus

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom att lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.
15 nov 2018

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 nov 2018

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.
14 nov 2018

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 nov 2018

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial

Provkör framtiden

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 nov 2018

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 okt 2018

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch